Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Hartanah / Property, Pelaburan / investment, cerita aku

Rumah pertama ku below market value

Submitted by m.ruzaini.h on January 10, 2012 – 5:07 am3 Comments

salam,

setelah 2 tahun lebih buat ODASb ni.. sekarang fasa untuk membeli rumah… aku target nak beli 2 buah rumah tahun ni.. satu landed properties, satu lagi ingat nak beli rumah tinggi ni (flat/apartment)..

so far aku tgh dalam proses untuk purchase sebuah rumah teres 2 tingkat lot tepi di seksyen 7 shah alam.. harga yang ditawarkan oleh owner adalah Rm585,000.. setengah juta gak tu.. and lepas tanya valuer, market value yang dinilaikan adalah Rm650,000.. so 1st house aku adalah below market value dan rumah itu terletak dalam kawasan prime (hot), kadar sewa lebih kurang RM1800-RM2500..

dengan kadar sewa banyak tu.. memang agak untung la.. aku plan nak sewa kan jer.. tak duduk pun.. coz rumah family aku and wife aku dekat jer.. berkenaan dengan loan rumah ni lak.. aku guna loan staf wife aku.. dia kerja bank.. korang tau ker beraper sebulan dia kene bayar untuk rumah ni.. dalam 1k jer…. untuk beberaper tahun la.. lepas tu dia akan naik gradually.. tp bila lepas beberaper tahun.. rumah tu confirm akan naik punya.. maklumlah.. dekat dengan uitm and I-city..

apa2 pun.. hope boleh settle semua dalam 2 minggu ni.. insyallah.. :)

iklan:-



Random Posts

3 Comments »

  • almadelisha says:

    hanya nak beri pendapat saje… pada sy, kalau nak beli rumah untuk investment/sewa, adalah lebih baik kita beli rumah2 murah je dlu. beli rumah kos rendah ke.. tp as 2nd buyer laa. coz 1st buyer ada kelayakan yg leh bli. gaji suami + isteri XLEBIH dari RM3k. contoh la.. harga rumah dlm rm70k leh dapat.. sewa biasa dlm rm400-500 (bergantung pada kawasan) monthly biasa byr dlm rm200-300 je kt bank. kan dah untung tu.. harga rumah pun murah. boleh beli 3-4 biji rumah yg sama lg tu… then sewa. untung pun dekat rm1k gak tu sebulan..

  • linas says:

    Encik,

    Terlebih dahulu TQ sbb sudi berkongsi ilmu,.blog yg sgat bermenamfaat.
    Soalannya:

    1-Saya beli rumah dan membuat insuran rumah dalam tempoh 10 tahun sahaja, ada resiko apa2 x. Untuk makluman loan rumah dgn bank 30 tahun.
    2-Sekiranya selepas 10 tahun masih belum menjual rumah atau loan belum habis bayar atau ajal menjemput,apa kesan atau tindakan yg perlu saya buat seterusnya.
    dan saya ada terbaca,sekiranya membuat pinjaman dari bank lain, insuran juga terbatal(Tdk berapa pasti)
    3-Tempoh berapa lama yang boleh kita hold utk pengeluaran akaun 2 KWSP selepas tarikh sain S&P.

    Jazallah.

  • m.ruzaini.h says:

    Linas:-

    pendapat saya untuk pertanyaan anda adalah:-

    1-Saya beli rumah dan membuat insuran rumah dalam tempoh 10 tahun sahaja, ada resiko apa2 x. Untuk makluman loan rumah dgn bank 30 tahun.
    risiko adalah, jika anda meninggal atau lumpuh selepas 10 tahun, maka rumah itu masih kene byr, dan jika tak bayar, bank berhak unutk melelong rumah berkenaan walaupun owner telah meninggal dunia…

    2-Sekiranya selepas 10 tahun masih belum menjual rumah atau loan belum habis bayar atau ajal menjemput,apa kesan atau tindakan yg perlu saya buat seterusnya.
    dan saya ada terbaca,sekiranya membuat pinjaman dari bank lain, insuran juga terbatal(Tdk berapa pasti)
    anda boleh ambil insuran tambahan seperti insuran hayat.. tp premium dia akan mahal berdasarkan umur anda selepas 10 tahun nanti..

    3-Tempoh berapa lama yang boleh kita hold utk pengeluaran akaun 2 KWSP selepas tarikh sain S&P.
    kwsp beri masa dalam tempoh 3 tahun selepas sign SNP untuk buat permohonan pengeluaran…

    tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.