Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, financial news

Dividen dan bonus ASB 2011 telah diumumkan

Submitted by m.ruzaini.h on December 20, 2011 – 1:42 am5 Comments

salam,

semalam PNB telah mengumumkan agihan pendapatan untuk Amanah Saham Bumuputra ASB untuk akaun berakhir 31 disember 2011..

sebelum ni dalam pos aku yang sebelum ni aku jangkakan ASB akan mendapat 7.75% dividen and 1% bonus(rujuk).. tapi PNB telah mengumumkan dividen sebanyak 7.65% dan bonus sebanyak 1.15%

anggaran aku lari sikit la.. tapi ada peningkatan dari segi pengagihan pendapatan jika dibandingkan dengan dividen dan bonus pada tahun 2010..

so.. aper mahu buat dengan dividen asb.. sekarang tak leh keluar lagi.. awal tahun depan bawak keluar.. lepas tu baru fikir nak buat aper kan.. yang pasti aku akan tambah syer bank rakyat sebanyak RM7000.. klu dapat banyak kan bagus.. tapi bank rakyat hanya offer banyak tu jer.. sapu jer la.. 15% oooo, dividen bank rakyat.. banyak tu..

aper2 pun.. selamat menikmati dividen asb yer.. see ya..
ruzaini :)

iklan:-



Random Posts

5 Comments »

  • madi says:

    salam dan selamat pengantin baru bro heheh
    saya agak ragu2 dengan status simpanan tetap bank rakyat sebab diberikan pulangan tetap 15%. halal ke bro?. boleh bro ulaskan…

  • nisa says:

    salam,

    apa yang dimaksudkan dengan syer bank rakyat 15%..yang RM500 tue ker..?

  • m.ruzaini.h says:

    nisa:- 15% tu dividen bank rakyat.. tp pulangan dia tidak tetap.. bergantung pada keuntungan bank itu sendiri.. so macam saudari kalau dah beli syer Rm500 tu.. nanti kalau diumumkan kadar keuntungan yang akan dikongsi dengan pemegang syer adalah 20%.. maka saudari akan dapat la divident itu diatas syer Rm500 itu tadi..
    :)

  • mie says:

    assalammualaikum bro …. maybe soklan ni kurang kena mengena sket dgn post kali ni, saya based on post2 sedara yang lepas. maybe panjang sikit…

    sebagai contoh ini situasi saya:-

    loan RM200k dgn maybank

    term:- 25 years

    monthly :- RM1152

    bayaran setahun :-RM13,816.00 (bayar sendiri bulan2 tak sentuh dividen langsung)

    so, lepas 5 tahun.. kita akan dapat balik principle yg telah dibayar beserta dengan divident yang terkumpul..

    principle = RM24,321

    dividen = RM87,753.00

    total = Rm112,074 <— duit yg sudah ada dalam tangan selepas 5 tahun.

    contoh nya la kan selepas 5 tahun tu, saya batalkan loan asb. tapi rm112,074 tu saya melabur balik dalam asb dan biar dia berkembang sendiri, agak2 nya selepas 10 atau 20 tahun, bawak untung tak?

    situasi nya sekarang saya fikir komitmen pada masa2 akan datang contoh 5 tahun kemudian, mungkin saya dah agak susah nak bank in rm1200 tiap2 bulan selepas 5 tahun. harap bantu. terima kasih.. =)

  • m.ruzaini.h says:

    mie:-

    jawapan saya.. insyallah akan beruntung kerana akan ada berlaku compounding effect untuk Rm112,074 itu.. jika tuan biar dalam asb untuk satu tempoh masa yang tuan fikirkan sesuai..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.