Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » cerita aku

biasiswa / pinjaman MARA untuk sambung PHD atau MASTER ker luar negara untuk tahun 2011

Submitted by m.ruzaini.h on March 29, 2011 – 3:28 am54 Comments

salam,

MARA sekali lagi membuka tawaran PERMOHONAN TAJAAN MARA PROGRAM PASCA SISWAZAH KE INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI TERKEMUKA LUAR NEGARA UNTUK TAHUN 2011 —-> link(click)

Jikalau anda mempunyai degree dengan pointer 3.00(untuk sains) @ 3.50(bukan sains) keatas.. anda boleh memohon untuk sambung master dimana2 di luar negara dengan syarat universiti yang dipohon adalah universiti yang terkemuka didunia seperti oxford, yale atau imperial college London.

anda juga boleh memohon untuk ke peringkat PHD.. menarikkan, tawaran ini dibuka hanya untuk mereka yang dilahirkan sebagai bumiputra.. and hopefully jangan lah buat cerita yang pemilihan calon adalah berdasarkan parti politik.. kalau nak ikutkan, budak2 yang dapat mara ni.. kebanyakannya anti gov.. asik dok mengutuk jer.. pelik bin ajaib betul.. sampaikan tawaran mara ni pun boleh dipolitikkan, lebih2 lagi kepada mereka yang tidak dapat (selepas diinterview) and lagi pelik, dah dapat pun nak complain.. haishhh.. tak kesah la korang ni PAS ker, PKR ker.. DAP ker, UMNO ker.. yang penting ko bumi and berkelayakan.. itu sahaja yang diperlukan..

apa2 pun, wish kepada sesiapa yang memohon tu good luck.. and kalau dapat tu.. jgn luper balik untuk berbakti kepada negara dan bangsa..

TQ

iklanCO

iklan:-



Random Posts

54 Comments »

  • MUNA says:

    bro..

    nk tnya. ada x apa2 petua nt attend interview ni nnt?

    i dpt interview ni..

    rabu ni.. 25hb.. unt sambung phd.. neves ni. sbb before this, x penah ada pengalaman interview dgn mana2 body unt scholarship

  • m.ruzaini.h says:

    bagus la tu.. apa2 pun tahniah yer.. nak apply uni maner yer..

    interview dia simple jer.. untuk PHD dia akan tanya soalan general and berkenaan dengan proposal PHD kita.. basically dia nak tau kalau kita pergi sambung apa yang akan kita sumbangkan kepada negara terutamanya kepada bangsa melayu (coz MARA). kenapa kita pilih proposal itu, dan lain2… rasanya senang interview ni.. just buktikan kenapa kita layak untuk dapat scolar tu..

    tahniah yer sekali lagi.. :)
    tp lepas dpt PHD tu jgn luper balik and sumabng balik pada bangsa dan negara kita…

  • kurt says:

    owh… thanx 4 info…. saya mmg berminat nk sambung master di luar negara. tpie bidang yang saya ambil di peringkat ijazah (sc social) tak ditawarkn oleh mane2 agensi atau badan2 kerajaan like JPA n MARA untuk ditawarkn scolar. huhuhuhu….

  • haryati says:

    kita kena cari universiti sendiri ke? susah la mcm tu. mana nak dapat..

  • m.ruzaini.h says:

    senang je.. just contact uni via email.. lepas tu isi borang.. then submit ke uni….
    kalau tak.. boleh mintak khidmat nasihat dari agen2 yang berdaftar di malaysia seperti MEBEC petaling jaya.. free jer..

  • meea says:

    salam….
    kalau degree dlm marketing bleh apply sponsor jugak ke??? teringin gk nk sambung master kt obersea nti…..tp skrg ijazah x abes lg…huhu..

  • meea says:

    *pembetulan, kalau master dlm bidang marketing bleh apply sponsor jugak ke?

  • meea says:

    teringin, teringin sgt3xx…….skrg ni hanya mampu tgk kawan2 je g obesi…huhu….bila la agaknya giliran sy. uwaaa….

  • m.ruzaini.h says:

    boleh jer… tapi rasanya klu bukan bidang sains kene dapat first class… then SPM mesti semua kredit..

    good luck yer.. :)

  • Ara says:

    Saya ingin melanjutkan Master dalam bidang marine di luar negara. So, MARA ada tawarkan scholarship tak untuk kos tu? dan ape syarat2 nya?

  • m.ruzaini.h says:

    mara akan support bidang yang dirasakan kritikal.. untuk maklumat lanjut, kene rujuk kepada bahagian penganjuran pelajaran mara..

  • zul says:

    lor, dah expired ke offer die? tarikh tutup april 2011..huhu..melepas..

  • m.ruzaini.h says:

    yup.. dah tutup.. try next year kalau dia bukak lagi..

  • hana says:

    salam, saya nak tanya. kalau nak sambung master lam bidang psikologi mara support tak?

  • m.ruzaini.h says:

    salam,

    yg saya sedia maklum, mara menawarkan pinjaman untuk keluar negara ni untuk bidang kritikal (bidang yang jadi keperluan negara), untuk psikologi saya tak pasti.. kene rujuk pegawai mara jabatan penawaran biasiswa pelajaran..

    TQ

  • aish says:

    salam
    sy nk tny, btl ke b’mula thn dpn (2012), MARA n JPA dh x support utk smbg master ke luar negara?

    TQ

  • m.ruzaini.h says:

    salam aish:-

    perkara ini bergantung kepada polisi dan situasi kewangan mara..

    TQ

  • FeeFee says:

    Salam

    Ada sesiapa yang tahu tak utk program ni, kene bayar balik min 150k ataupun 20% untuk PhD? Saya dpt program ni tapi isu pembayaran tu saya kurang pasti.

    Thanks

  • m.ruzaini.h says:

    bayar balik bergantung kepada polisi semasa MARA bila kita mohon pengurangan bayaran pinjaman.. batch saya, semua yang ambil posgrad kene bayar 10% dari nilai pinjaman..

  • FeeFee says:

    Terima kasih saudara Ruzaini.

    Informasi saudara sangat berguna buat saya walaupun saya baru sahaja memulakan pengajian (tahun pertama).

  • m.ruzaini.h says:

    Fee Fee:- Goodluck :)

  • amalina says:

    salam
    ada maklumat tak pasal pembiayaan pengajian luar negara bagi sarjana/phd? saya sedang mencari penaja.tawaran dari universiti dalam bidang bioteknologi engineering sudah saya terima.

  • m.ruzaini.h says:

    amalia.. kene rajin surf net.. bayak jer biasiswa dari syarikat2 dan juga dari kerajaan.. kene rajin mencari.. untuk mara.. tak bukak lagi.. kene tanya direct..

  • zamm says:

    salam feefee..boleh kenal u lebih lagi tak, nak tanya pasal mara edu loan..sbb saya skrang dpat conditional offer dari imperial buat phd in chemistry utk seisi 2012/2013..dah tanya MARA..tahun 2012 dia orang akan bukak lagi utk program tu..ingat nak risik2 apa yang perlu kita buat n interview dia mcm mana.en m, ruzaini bleh bagi info skit2 tak??

  • m.ruzaini.h says:

    salam zamm:-

    kalau mara akan offer edu loan untuk luar negara,rasanya akan diiklan kan dalam bulan 2 atau bulan 3 (selalunya lah, tapi tak pasti)… interview biasa2 jer.. tanya kenapa kita buat phd tajut tu. apa sumbangan kita nanti dan lain.. aper2 pun.. good luck :)

  • FeeFee says:

    Salam Zamm

    Biasanya MARA akan iklankan program ni dalam bulan 3 atau 4. Tapi apa yg paling penting, kene selalu check website MARA. Mana lah tahu kot2 tahun ni tetibe di awalkan ataupun sebagainya.

    Ok, akan ada 3 peringkat. Pertama isi borang online. ke-2, anda akan dipanggil untuk ujian bertulis. Untuk kami batch tahun lepas 2011, kami diarahkan untuk mengambil Psychometric Test. Peringkat ke-3 ialah interview.

    Untuk interview, sebaik-baiknya bawa unconditional offer letter. Conditional pon boleh, tetapi MARA akan mintak yg unconditional juga.

    TY

  • m.ruzaini.h says:

    saya dah sembang dgn member MARA.. mungkin iklan akan keluar pada hujung bulan 2.. insyallah.. :) good luck semua.. and sama2 lah kita nantikan pengumuman itu…

  • mai says:

    salam

    sy ingin bertanyakan berkenaan dengan biasiswa PHD MARA:

    1. bilakah iklan utk permohonan bagi tahun 2012 di keluarkan kerana sy risaukan akn terlepas tarikh permohonan. selain website MARA iklan akn dikeluarkan mana2 akhbar?
    2. benarkah bagi pelajar yang tidak mencapai pointer tertentu semasa degree walaupun cemerlang semasa Master boleh mendapatkan surat sokongan bagi permohonan tersebut atau langsung tidak boleh membua permohonan atau tidak layak langsung?

    terima kasih di atas info dan respon saudara

  • m.ruzaini.h says:

    mai:-

    iklan untuk skim ni saya tak tau la akan keluar bile secara pasti.. ianya bergantung kepada MARA itu sendiri.. tapi dengar2 kabar, akan keluar hujung bulan 2 ni.. tapi saya tak pasti la betul atau tidak.. try call MARA untuk kepastian… selalunya akan diiklankan dalam website mara and juga dalam surat khabar utusan malaysia..

    untuk sambung PHD atau MASTER.. mara akan tgk result dari SPM sampailah ke degree.. untuk kejuruteraan.. CGPA degree mestilah 3 pointer keatas and hendaklah dapat semua kredit dalam semua subject spm yang telah diambil..

    hope boleh membantu…
    Sekian

  • nur hidayah says:

    Salam, saya nk tanya la, kalau nak apply master, boleh ke amek yg by course je? bukan research?

    saya bercadang nk sambung master lepas habis degree. tapi degree saya habis dalam bulan 6 ni. so patut apply untuk tahun ni atau tahun 2013?

    dan unconditional and conditional offer letter tu camne? ape bezanya?

  • m.ruzaini.h says:

    boleh jer nak ambil by coursework..

    unconditional = diterima masuk tanpa syarat

    conditional= diterima bersyarat(contohnya kene ambil ielts)

  • Syah says:

    Saya dah dapat unconditional offer letter utk buat MSc Islamic Finance di Durham, UK. So, saya baru nak amek IELTS next week. Tapi, at the same time, Durham mintak saya bayar deposit 2000 pounds sebelum 2 Mac 2012. Saya boleh dapat penangguhan dari Durham, dgn syarat saya bagi surat sokongan penaja. Jadi, agak2 dalam tempoh 2 minggu ni, ada chance ke untuk saya dapatkan surat sokongan dari MARA, before 2 Mac ni?

    * Result SPM saya 11A dan saya grad BA dengan CGPA 3.76.

  • m.ruzaini.h says:

    ikut result BA u, memang dah layak dah.. cuma iklan tak bukak lagi… mungkin susah nak dpt surat sokongan.. cuba try call mara untuk kepastian..

    bagi saya.. yang penting u dapatkan penaja dulu.. kalau durham uni tak nak consider untuk tangguh tanpa surat sokongan.. bior jer.. lepas dpt mara atau other sponsorship yang lain.. baru cari uni yang lain.. contohnya macam imperial ke.. oxford ke.. yang tu lagi mantap..

    ape2 pun.. good luck yer.. :)

  • haryati says:

    Saya dah refer to agent, IDP tentang permohonan saya untuk Master July 2012 intake di Uni of Melbourne. Biasiswa pulak open this end of February and lasts for 2 weeks. Malangnya agent kata x sempat nk apply before hujung bulan ni sbb skrg busy untuk Feb 2012 intake and will take 6-8 weeks to process the application. So mmmg x sempat. Macam mana ye? Boleh ke nego dgn org MARA utk receive scholar application saya walaupun tarik permohonan dah tutup? Saya betul2 berharap dpt sebab masa buat Bachelor pun biasiswa MARA jugak.

  • m.ruzaini.h says:

    haryati:-

    tak perlu dapat kan tempat diuni dulu, tp kalau ada lagi bagus.. yang penting apply scolar mara ni dulu , and ruang untuk uni tu just masukkan uni mane yang kita plan nak pergi..

    untuk scolar mara ni, rasanya kita perlu dapat semua kredit untuk spm, and dapat good cgpa untuk degree.. kalau lepas, akan dipanggil untuk test, then lepas tu baru masuk interview.. good luck yer..

  • Hada says:

    Salam Ruzaini,

    Sekadar bertanya sekiranya saudara ada pengalaman,

    Untuk pengajian master/PhD di Belanda (Netherlands)adakah perlu ambil IELTS ?

    ** Saya ada emel pegawai MARA, mentioned iklan mungkin akan keluar sekitar bulan 3, just kene alert shj..

  • Hada says:

    Salam Ruzaini,

    Sekadar bertanya sekiranya saudara ada pengalaman,

    Untuk pengajian master/PhD di Belanda (Netherlands)adakah perlu ambil IELTS ?

    Thanks for the infor!

  • m.ruzaini.h says:

    hada:- untuk syarat uni saya tak pasti.. tp syarat mara mesti ada ielts.. rasanya 6.5 kot minimum..

  • m.ruzaini.h says:

    hada:- yap.. akan keluar hujung bulan 2 atau awal bulan 3 itu yang saya dapat dari pegawai mara.. dia akan bukak dalam 1 bulan jer saya rasa.. wish u all the best yer..

  • FeeFee says:

    Untuk yg bertanya mengenai IELTS

    Saya sebagai contoh menyambung pengajian di negara yang bahasa pengantar bukannya Inggeris. Walapun begitu, saya dikhendaki juga oleh pihak MARA untuk menjalani peperiksaan IELTS. Macam kata En. Ruzaini, syarat minimum IELTS ialah 6.5. Saya menduduki ujian IELTS di Subang Jaya dahulu. IELTS tidak susah cuma peperiksaannya meletihkan sebab memakan masa yg agak lama.

    FeeFee

  • fadz says:

    assalamualaikum,

    bagusnya sahabat2 kat sini blh share info on this scholarship.. teringin jugak nak apply.. skang sy dok tgh cari supervisor n tpt, sementara menunggu mara open scholarship offer.. nak tanya, test tu camana? soalan camana? n then, tpt n research yg kita nak buat tu mesti betul2 strong point ke nak kena tgk utk prepare for the interview? share la lg tips2 yg lain..

    tima kasih bnyk2 ye yg berkongsi pengalaman..

  • Nana says:

    Terima kasih kerana berkongsi pengalaman… sangat penting untuk org yang tercari-cari info mcm saya ni.

    doakan saya berjaya ya. Amiin

  • hadi says:

    salam…

    sy nak tanya..
    sy dah apply pinjaman MARA utuk program pasca ijazah ni utk master tapi buat masa ni sy belum dapat offer lagi dari mana2 uni kat oversee..

    1. soklan saya, adakah kita kena cari sendiri uni yg kita nak ataupun camne? kaedah yg digunakan camne? adakah melalui online application through uni website ataupun pergi kat agensi mana2?
    2. sy skrg bekerja di jabatan kerajaan sebagai jurutera. adakah sy bole dpt cuti belajar?

    Sekian terima kasih, harap sesiapa sudi utk menjawab

  • m.ruzaini.h says:

    salam hadi:-

    1) universiti kita kena cari sendiri, samaaad melalui email/online kepada universiti itu atau melalui agen2 yang dilantik seperti MEBEC di PJ.

    2) cuti tanpa gaji/bergaji adalah bergantung kepada budibicara ketua jabatan saudara.. surat cuti hendaklah di sertakan selepas anda punya permohonan loan ini berjaya.

    TQ

  • SAidah says:

    salam..

    sangat berguna post & komen2 di atas untuk rujukan saya. Betul ke MARA mahu taja bidang kritikal sahaja?

    sebab khuatir permohonan saya Msc International Business and Emerging Markets, dengan Unconditional offer University of Edinburgh tak memenuhi kehendak MARA untuk menaja.

    Lagi satu, berapa lama kita boleh tahu panggilan untuk Psycommetric Test tu oleh MARA? Macam mana test tu ye.

    Terima kasih admin.

  • m.ruzaini.h says:

    saidah:-

    berdasarkan iklan dari mara, ianya menyatakan kursus kritikal yang ditawarkan, tapi untuk kursus yang lain ianya bergantung kepada budibicara pihak mara..

    psycommetric test tu rasanya akan tahu lepas seminggu dari tarikh tutup.. kene sentiasa check web site..

    TQ

  • faisal says:

    Hi Ruzaini,

    tahun lepas saya ada try apply scholar ni, tapi mase tu saya tak apply mane2 uni lg, so saya ckp taknk proceed utk interview tu. sbb org mara call suruh dtg interview, tp mase tu br grad, so nk kerja dulu.

    owh btw, tp diaorng takde sebut plak pasal psychometric test?. sbb taun 2010 pn ade senior saya apply mara, dn dia pn tak went thru that test. saya agak pelik. btw, we both studied in the UK before under mara scholarship.adakah sbb tu kiteorg tak perlu amik test tu? btw, taun ni dh apply mara, and have got an offer from Imperial. do you have any advice regarding the psychometric test?

  • m.ruzaini.h says:

    faisal & insaniac

    tahun lepas baru diperkenalkan test tu before dapat interview.. mungkin senang nak tapis mana yang layak atau tidak.. test tu macam test IQ and lebih kurang sama dengan test PTD yg banyak soalan tu.. so kene jujur la. coz soalan tu di design untuk lihat kecenderungan/behavior kita..

    rasanya semua org kene ambil kot test tu.. sy pun tak pasti kalau ex SPC mara dikecualikan atau tidak untuk ambil test ni.. itu kene tanya mara untuk maklumat lanjut..

    TQ

  • Kenzo says:

    salam..

    Kalau nak study abroad..nak ade apa preparation ek? Perlu ke aku ambil TOEFL exam dulu..dan kena tggu tawaran dari U tu dulu kan..byk tu step die sblum bole apply biasiswa ni..sori saya budak bru belajar..

    tq..

  • Mister Anon says:

    So SAidah (Msc International Business and Emerging Markets), awak dapat tak tajaan MARA utk course ni? (sorry tak tahu mcm mana nak contact awak).

    Sbb saya pun plan nak apply bidang yg *bukan kritikal*. Something mcm business atau education.

    Thanks.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.