Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » financial news

Kad kredit dihadkan

Submitted by m.ruzaini.h on March 19, 2011 – 2:35 am4 Comments

salam,

berita terkini untuk semua pemegang kad kredit dan juga yang bakal pemegang kad kredit, BNM telah mengumumkan bahawa, mulai awal tahun depan, minimum income untuk new application hendaklah melebihi RM24,000 setahun dan had maksimum adalah 2 bulan gaji.

dan sekiranya anda pemegang kad kredit melebihi dua kad dan juga income adalah kurang dari RM36000, anda juga dikehendaki untuk memulangkan kad yang selebihnya, kerana untuk kategori ini, maksimum kad adalah 2 kad dan had maksimum kad itu adalah 2 kali gaji bulanan. contohnya, sekiranya gaji anda RM2000, limit kad pertama adalah RM6000, dan kad kedua adalah RM6000. oleh itu, total had maksimum apabila digabungkan adalah sebanyak RM12,000 sahaja.

langkah ini diambil untuk mengelakkan lebih ramai yang bankrupt kerana kad kredit akibat salah guna dan sebagainya..

implikasi kepada sesiapa yang menggunakan kad kredit sebagai tool dalam implement ASBOD, maka anda ada masa 1 tahun untuk mencari jalan lain untuk meneruskan teknik ini.. apa2 pun, good luck.

thanks

ruzaini
iklan:-



Random Posts

4 Comments »

  • iz says:

    kad kredit bank mana yg plg bagus ye? err…kad debit tu camne lak kaedah n penggunaannya yer? terfikir nak try debit card, tapi tak pasti dari sudut risk n benefit dia…hmm

  • m.ruzaini.h says:

    kad kredit ni, byk perkara yang perlu dinilai untuk tahu kesesuaian kad itu dengan individu itu…

    tp yg saya pakai sekarang, adalah untuk pengeluaran cash advance dan juga untuk beli barang guna zero interest instalment..

    so, saya ada kad maybank and public bank untuk beli barang zero interest instalment.

    berkenaan dengan debit kad, saya pernah guna waktu study di UK dahulu.. so, kalau dekat malaysia, kad debit seperti maybank visa debit card.. so, kalau nak guna kad tu, mesti ada baki dalam bank.. kalau takder, confirm kene reject… so, takder hutang dibuat kalau guna debit kad..

    pilihan ditangan anda.. :)

  • iz says:

    mmg bagus beli barang guna zero interest installment ni. saya pun wat gak kdg2.

    * kk maybank mmg bagus.
    ** ada org kata kk bank islam kdg2 susah nak clear time buat pembayaran. wallahualam

  • m.ruzaini.h says:

    yup.. betul tu.. takder interest.. elok kita guna kemudahan yang ada.. tp kene berdisplin la.. bayar on time.. klu tak.. naya.. :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.