Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Lain-Lain

angin perubahan di perjalananku

Submitted by m.ruzaini.h on March 5, 2011 – 12:08 pm15 Comments

salam,

rasanya lama aku tak update.. maybe takder semangat nak menulis… apa2 pun.. mungkin dalam masa yang terdekat aku akan kemas kini secara keseluruhan blog perjalananku ini.. aku nak tulis lebih focus kepada kewangan..

perubahan yang aku hendak buat adalah dengan mewujudkan kategori kewangan iaitu

  1. insurance/takaful
  2. pelaburan / investment
  3. cukai / tax / zakat
  4. wasiat / real estate
  5. cash flow / asas kewangan

dan aku target hendak menulis sebanyak 1 artikle pada setiap minggu atau setiap 2 minggu..

hopefully readers dapat menyokong dengan memberi komen yang membina untuk saya

:)

ruzaini

Random Posts

15 Comments »

  • madi says:

    “selepas 5 tahun kita membayar instalment bulanan sebanyak RM1128.76, maka anda hendaklah terminate loan asb ni.. pergi bank.. kata nak terminate.. senang je…”
    salam bro.
    saya nak penjelasan. katakan saya wat loan asb dgn CIMB 200k selama 20 tahun. bayaran bulanan 1201/month.
    maksud bro, saya bayar payment setiap bulan utk 5 tahun, then after 5 tahun saya just terminate loan ASB, dan boleh ambik dividen utk 5 tahun for 200k, dan CIMB akan bagi principal paid jugak. seolah2 kita manipulasi duit loan tu la ek
    tq

  • m.ruzaini.h says:

    salam madi,

    pada masa kita terminate loan asb ni, untuk maybank and cimb, kita akan dapat dividen asb (yearly) dan ktia akan dapat principle yang telah kita bayar selepas ditolak interest yang dikenakan oleh pihak bank.. and dari situ kita lihat, kita untung, bank pun untung..

    tp risiko loan asb ni adalah kadar BLR yang boleh turun and naik, charge bank (kan bank ni suka charge benda yg merepek2) dan juga kadar bonus yang diumum kan…

    apa2 pun.. terpulang kepada individu untuk menilai.. :)

  • madi says:

    tq bro.. smoga murah rezki. amin

  • iz says:

    assalamualaikum. td aku godek2 tenet…hopping from one site to another…termasuk ke blog ni…best arr..macam2 info pasal kewangan ada. Ada yang aku faham…ada yg buat otak aku berpinar nak faham. LOL.

    * sedang meneliti polisi insurans terbaik utk baby. my sister ckp MAA is not bad. Buleh kah dpt quotation? which policy suit baby at best yer? now dah ada 2..3 quotation from few company. nak laa belek2 dari MAA gak sebelum buat keputusan. terima kasih

    -iz, bandar melaka

  • m.ruzaini.h says:

    tq coz visit my site :)

    polisi yang sesuai untuk baby adalah polisi medical card + takafulink

    medical card :- provide kemudahan hospital swasta secara percuma ( berdasarkan limit & mesti admit hospital ) —-> smartmedic plan

    takafulink :- cover kematian dan lumpuh, penyakit kritikal, elaun harian hospital

    untuk baby, caruman untuk medical card agak tinggi, kerana risiko baby masuk hospital adalah tinggi..

    kadar benefit yg diberikan berdasarkan kadar caruman yang anda bayar..

    pentingkan perlindungan dari pelaburan apabila membeli product insuran/takaful

    sekiranya berminat boleh hubungi saya di 0133999160 @ [email protected] —> ayer keroh melaka.

    TQ
    ruzaini

  • m.ruzaini.h says:

    thanks :)

  • iz says:

    thanx for ur answer. yes, i am looking forward for a protection. been told that insurance is not the best tool for investment. better invest kt tmpt len jer ye tak. btw, major issue aku adalah wife aku soh recce insurance yg juga cover utk rawatan di klinik ie. mcm klu baby terdemam etc..buleh laa guna medical card kt klinik2 panel yg ditauliahkan. setahu aku mmg ada few insurance comp yg offer this policy….cuma aku tak tau yg mana satu. buleh tolong?thanx in advance

    * nti aku call yer. selamat mengajar….err….utem x cuti sem ka?hehe

  • madi says:

    sory bro.. out topic skit. saya nak tanya camna nak kuar duit dari cimb dalam amount yg banyak tapi bukan dalam bentuk cash. let say saya nak kuar rm 15000 nak masuk dlm ASB, takkan nak bawak cash 15000 pi pejabat pos, kena rompak kang.. naya je. ada cara x?
    how bout bank draf?

  • nuarbij says:

    salam..lame tak update site??…masih tggu artikel terbaru mengenai kewangan dari bro..terutamanya penggunaan cash advance cc… tq :)

  • m.ruzaini.h says:

    kalau nak masuk asb 15k, just pergi kaunter cimb, kata nak transfer dari akaun cimb tuan ke acc asb.. kene isi slip keluar duit and slip masuk asb.. saya selalu buat.. so, selamat sikit..

    cara lain adalah, guna banker cheque, atau put transfer guna interbank (kalau nak transfer ke acc bank lain)

    hope this will answer ur question :)

  • m.ruzaini.h says:

    salam nuar, agak bizi dengan student.. maklumlah.. dah nak hujung2 sem ni.. nanti saya akan update.. coz sy plan nak susun balik blog saya ni.. agak berterabur sekarang ni.. :)
    thanks coz follow my blog..

  • madi says:

    tq bro.. sangat membantu

  • naeza says:

    salam,

    sy pun amat berminat baca blog saudara..byk sgt info yg sy boleh manfaatkan..teruskan menulis berkaitan kewangan dan sy pasti akan menyokong..i follow…

  • m.ruzaini.h says:

    welcome :)

  • m.ruzaini.h says:

    thanks coz follow my blog.. :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.