Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengurusan Kewangan, takaful - MAA takaful

Pengumuman Dividen/bonus unit untuk investment linked fund MAA takaful

Submitted by m.ruzaini.h on January 7, 2011 – 1:44 am8 Comments

Salam semua,

hari ni baru dapat info dari Boss tentang kadar dividen yang diberikan untuk dana investment-linked MAA takaful iaitu

GROWTH FUND : 15 unit bagi setiap 100 unit (15%)
BALANCED FUND : 12 unit bagi setiap 100 unit (12%)

so, setiap 100 unit yang kita ada akan dapat unit tambahan sebanyak 15 unit @ 12 unit bergantung kepada jenis dana.. sekiranya harga 1 unit adalah sebanyak RM0.40, maka kita akan dapat RM6.00 bonus untuk setiap RM40..

kalau kita ada 500 ribu unit (RM200,[email protected]/unit) maka kita akan dapat untung sebanyak RM30,000 (75k unit tambahan) banyak tu..

aper2 pun.. sambil2 untung.. leh cover diri dari risiko itu yg penting.. :)

sekali lagi :- apa yang penting dalam takaful adalah  PERLINDUNGAN

sekian

ruzaini

MAA Takaful Banner

Random Posts

8 Comments »

  • kero says:

    salam…ade bace topik baru kt team ovedraft??coment skit psl Amflexi blh x..

  • m.ruzaini.h says:

    salam, yup, saya ada baca.

    berkenaan dengan amflexi ni, saya tak la tau pasal details.. tp yang pasti dia adalah investment + insuran.

    secara teknikalnya, sekiranya ada perlindungan, maka ada charge yang akan dikenakan, itu bermaksud, jumlah wang caruman kita tidak 100% pergi ke akaun pelaburan.. itu tak termasuk lagi cost pentadbiran..

    for me,
    untuk kurangkan risiko kita kene ambil insuran/takaful
    untuk pelaburan, melaburlah dalam pelaburan yang sebenarnya macam UT, ASB, AHB, saham, bon, emas, Dll..

    itu just pandangan saya. terpulang kepada masing2 untuk menilai..

    TQ

  • kero says:

    ade x plan takaful yg mcm ni..smbil simpan, blh cover insuran..psl polisi yg sy ade skrg ni mcm xberape best..

  • m.ruzaini.h says:

    takaful yang ada investment link banyak jer..

    bagi saya takaful untuk perlindungan.. bukan untuk pelaburan.. tp klu dapat untung.. alhamdullilah.. so lebihkan perlindungan dari pelaburan apa bila memilih product takaful..

    TQ

  • hadi says:

    bagi aku,baik amektakaful yg banyak manfaat…buat ape amek takaful yang perlindungan je..baik amek takaful yang ade perlindungan,ade simpanan..lebih bagus lagi amek takaful yg ade investment..lagi bagus..di rumuskan,amek takaful yg ade perlindungan,simpanan,pelaburan,…itu bukan pendapat aku je..tpi pendapat orang2 yg waras/sedar…

  • m.ruzaini.h says:

    bagus gak pendapat tu…

    by the way, kalau diattach kan dengan pelaburan, agak mahal.. so walaupun kita bayar RM100, tp perlidungan kita kene kurangkan coz sebahagian kita kene beli unit..

    so, kesimpulan, saper ada duit lebih –> beli dengan pelaburan
    kalau duit cukup2.. elok lebihkan perlindungan and tak perlu disertakan dengan pelaburan.

    pendapat saya sahaja.. :)

  • SEEKER says:

    ..sa ajen yg bru pas exm tp 1 cse pn blm sa stat bru try kenali maa takaful ni.bg tip ckt cmna jd ejn yg org cri..n bg saudra mcbr x jd ajen ni?

  • m.ruzaini.h says:

    tahniah coz dah lulus exam dengan jayanya.. saya ni tak la handal dalam menjual takaful ni.. just buat untuk diri sendiri dan kawan2 rapat sahaja.. and saya tak kejar komisyen.. by the way.. try ur best to serve your client…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.