Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

berapa dividen ASB yang kita dapat hari ni?

Submitted by m.ruzaini.h on January 3, 2011 – 9:11 am135 Comments

Salam semua,

nampaknya, ramai yang search di internet pasal nak kira dividen ASB 2010, dividen 7.5% bonus 1.25%.. sebelum ni aku dah ada tulis pasal dividen ASB ni (click ).. tapi macam susah nak faham rasanya.. so, hari ni aku buat dalam jadual excel senang sikit nak faham kot.. aper2 pun.. try la tgk..

macammana calculation untuk dividen, kira dia macam di bawah, ianya dikira atas baki terendah setiap bulan untuk 1 tahun itu

dividen

seterusnya calculation untuk kira Bonus, ianya berdasarkan baki terendah setiap bulan untuk 120 bulan (10 tahun)

bonus

ada 4 case sebagai contoh untuk perbandingan seperti jadual di bawah

case1

kesimpulan case 1:-

saving = RM100,000

dividen diatas RM100,000 X 7.5% = RM7500.00

tapi kiraan dalam jadual adalah sebanyak RM6875 sahaja kerana untuk bulan 1 tiada dividen di kira kerana baki minimum adalah RM0.

——————————————————————————————————————————————————

case 2

Kesimpulan case 2:-

  1. total saving pada akhir tahun = RM6000.00
  2. selalunya orang kira dividen macam ni = RM 6000 X 7.5% = RM450 (kiraan yang salah)
  3. sebenarnya dividen yang dapat adalah sebanyak = RM 206.25
  4. so kadar keuntungan yang sebenarnya hanya lah 3.44% sahaja.
  5. so kalau simpan secara tetap kita akan kehilangan half dari keuntungan yang diumumkan oleh PNB

—————————————————————————————————————————————————

case 3

Kesimpulan case 3:-

  1. total saving pada akhir tahun = RM2250.00
  2. selalunya orang kira dividen macam ni = RM 2250 X 7.5% = RM168.75 (kiraan yang salah)
  3. sebenarnya dividen yang dapat adalah sebanyak = RM 106.88
  4. so kadar keuntungan yang sebenarnya hanya lah 4.75% sahaja dan bukannya 7.5%
  5. ini kerana dividen adalah dikira atas baki terendah setiap bulan.
  6. sebagai contoh bulan 8 walaupun pada awal bulan di masukkan RM300 and jumlah simpanan adalah sebanyak RM2200 pada bulan 8 itu, tapi baki minimum adalah rm1900 dan bukannya rm2200.. renung2 lah..

————————————————————————————————————————–

case 4

Kesimpulan case 4:-

  1. total saving pada akhir tahun = RM1800.00
  2. terdapat pengeluaran dan simpanan dilakukan sepanjang 12 bulan.
  3. selalunya orang kira dividen macam ni = RM 1800 X 7.5% = RM135 (kiraan yang salah)
  4. sebenarnya dividen yang dapat adalah sebanyak = RM 81.88
  5. so kadar keuntungan yang sebenarnya hanya lah 4.75% sahaja dan bukannya 7.5%
  6. ini kerana dividen adalah dikira atas baki terendah setiap bulan. and setiap pengeluaran akan merendahkan lagi baki asb pada setiap bulan.. renung2 lah..

———————————————————————————————————————————————–

hopefully boleh faham la yer..

boleh download excel untuk kiraan dividen sahaja ———- > kiraan dividen excel

thanks

Ruzaini :)

Random Posts

135 Comments »

  • [...] other link untuk kira dividen ASB 2010 —> click [...]

  • mega says:

    salam…

    nk tya sket psl ASB ni, tgk brader cam power je psl ASB ni…

    divden 2009 msuk x dlm pengiraan dvden 2010 ??

    eg: divden 2009 = rm100
    baki min stiap bulan 2010 = rm1000

    divden per month 2010 = (1100/12) x 7.5% ….. 1

    = (1000/12) x 7.5% ….. 2

    so, mna satu yg btul ??? 1 ke 2 ??

  • m.ruzaini.h says:

    yg no 1 tu betul, dividen akan dikira sekali dengan pokok, itu kalau kita tak keluar kan la….

    kalau kita tak keluarkan dividen tahun yg lepas, maka kita akan menikmati power of compounding…

  • mega says:

    ooo.. tq bro..

    amat mmbantu ni… ;)

  • m.ruzaini.h says:

    no problem.. share is caring.. :)

  • ilyas says:

    salam.

    saya ada satu pertanyaan.

    klu kita wat loan asb (40K monthly rm350) dan saya pn masukkan duit bulanan(dalam rm200) dalam asb. dividennye macam mana kira?

    mean rm350 SI dari bank, yang saya plak masukkan rm200 ke dalam asb.ada effect tak tentang dividen?

  • m.ruzaini.h says:

    salam ilyas,

    loan ASB + monthly self saving..

    kalau dividen 7.5%
    loan asb dividen = (7.5%) * 40000 = RM3000

    dividen self saving tu akan dapat lebih kurang, kalau tak miss simpan bulanannya = (7.5%) * 200*12*0.5) = +- RM 90 <—- anggaran sahaja

    so total dividen = 3000+90 = RM3090 <——anggaran sahaja and tak termasuk bonus

    hopefully boleh membantu..

    TQ
    ruzaini

  • SHAKIRA says:

    Abg.. plz help me…
    . sy baru nk start pnjman asb next year.. ingt nk try RM10000 tuk 5 thun..

    btul x sy kira ni?

    RM10000/RM120000 X 7.5% X RM10000 = RM62 dividen sebulan
    RM62 x 11 bulan = RM682 dividen setahun

    nk tau 7.5% tu mmg dah fix ke dlm pengiraan?

  • m.ruzaini.h says:

    salam,

    kalau ambil loan bulan 12/2011.. dividen untuk tahun 2012 adalah sebanyak RM10000 X 0.075 = RM750 @ RM 62.50/month .

    kalau ambil loan bulan 1/2011.. so kita hanya akan dapat untuk 11 bulan jer.. ini disebabkan kadar dividen dikira atas baki terendah..

    and kadar dividen 7.5% tu tak fix.. coz dividen yang kita akan dapat bergantung kepada pengumuman PNB untuk dividen setiap hujung tahun..

    hope ini boleh membantu.. :)

    ruzaini
    6/8/2011

  • shakina says:

    Hai,

    Nak mintak tolong tak berapa pandai sgt laa nak kira.Bulan depan baru start nak buat pinjaman ASB Maybank 35K monthly RM231 untuk 20 tahun.so macamner dia punya calculation for dividen?

  • hendro says:

    mcm mna pulak dengan calculation kalau sy amik loan pada pertengahan tahun pada bulan 6…
    dividen kire amcam ek
    sy amik rm50k..

  • lee says:

    salam brader,

    nak tanya,sangat rugi ker kalo kita keluarkan saving masa bulan 11 ?
    contoh saving ada 30k dari januari awal tahun dan tak pernah keluarkan, tapi bulan 11 keluarkan 15k..cmne ek..

    nak tanya pasal ada kecemasan nak kene kuar duet gak…

  • m.ruzaini.h says:

    to lee,

    just takder dividen untuk 2 bulan jer.. lebih kurang Rm180 jer (7.5%)..

  • m.ruzaini.h says:

    to hendro,

    klu asb masuk bulan 6, so akan dapat dividen untuk bulan 7-12, so 6 bulan dividen (7.5%) dapat la dalam (RM50k/12)*7.5%*6bulan = Rm1875.. lebih kurang la dapat byk tu.. :)

  • m.ruzaini.h says:

    klu bulan 10 buat loan, so dapat la divident (7.5%) untuk bulan 11 and 12.. lebih kurang RM430 la.. tp depend dekat bank biler dia akan purchase sijil asb tu..

  • Mira says:

    Nak tanya satu soalan yang agak detail-
    Baki pada 31 Jan 2011 – 5,000
    pada 1 Feb 2011 – masuk lagi RM3,000
    tak keluar hingga hujung tahun.

    Baki terendah untuk Feb 2011 salah RM5,000 atau RM8,000?

    T’kasih. Penerangan anda sangat senang difahami.

  • m.ruzaini.h says:

    sekiranya Rm 3k tu masuk pada 1 feb, maka baki terendah pada bulan feb adalah RM5k,

    sekiranya 3k tu dimasukkan pada 31 jan, maka baki terendah bulan feb adalah RM8k

    hope jawapan itu boleh membantu..

    TQ
    Ruzaini

  • Mira says:

    terima kasih atas jawapan yang diberikan.

  • Ayub says:

    Berapa agaknya dividen & Bonus 2012?Tak sabar rasanya

  • safar says:

    salam,

    nak tanye…sye masuk asb 20k pada bulan may 2010 dan lulus pada bulan june. boleh tolong verify mcm ni ke kiraan dier? brape dividen yg mungkin akan sye dapat?

    (20k/12bulan)x7.5%x6 bulan = RM750

    terima kasih

  • safar says:

    sorry…pembetulan may 2011 huhu~

  • m.ruzaini.h says:

    salam en safar,

    untuk kira dividen, make sure anda tahu tarikh sijil yang telah dibeli oleh pihak bank, coz walaupun loan lulus awal, tak semestinya tarikh sijil sama dengan tarikh loan approve… ini akan beri kesan pada dividen kita…

    sekiranya tarikh sijil adalah pada bulan june. maka kadar dividen akan dikira untuk bulan 7,8,9,10,11 and 12.. so anda akan dapat dividen untuk 6 bulan… RM750 (seperti yang ditunjukkan oleh anda)

    hope ini boleh membantu..

    sekian

  • m.ruzaini.h says:

    saya agak2 dalam 7.75% tak termasuk bonus..

  • [...] Untuk mengetahui cara pengiraan dividen ASB, boleh rujuk di sini. [...]

  • Azam says:

    Salam,

    Dividen 2011 = 7.65%
    Bonus 2011 = 1.15%

    Macam mana nak kira bonus. kalau saving kurang dari 10 tahun?
    Normally dividen akan masuk pada awal januari,Sekiranya baki 31 Dis 2011 adalah RM 10,000.Dividen yang kita dapat ialah RM RM765.
    Jadi baki terendah pada Januari 2012 berapa?
    a) RM 10,000 @ b) RM 10,765

    Terima Kasih

  • m.ruzaini.h says:

    baki terendah yang akan dikira untuk tahun hadapan adalah RM10765..

    untuk kiraan bonus pulak.. kene buat pro rate untuk 10 tahun..

  • shamsul says:

    Tuan,
    Mana lebih bagus antara simpanan bulanan dalam ASB atau ambil ASB Loan dari bank?

    Terima kasih

  • m.ruzaini.h says:

    shamsul:-

    untuk ROI, the best option is loan..

  • romdan says:

    saya nak tanya la, saya start bayar loan asb bulan 9/2011.. so, saya pinjam 30k sehingga 25 tahun.. berapakah dividen n bonus saya dapat tahun ni?

  • m.ruzaini.h says:

    romdan:- ianya bergantung kepada tarikh sijil yang dibeli oleh bank.. kalau tarikh bulan 9, maka tuan akan dapat dividen untuk bulan 10,11 dan 12.. insyallah akan dapat dividen dalam rm570++.. untuk bonus bergantung kepada simpanan asb tuan untuk 10 tahun yang lepas..

    TQ

  • wawe says:

    Salam,
    Encik,
    Nak tumpang tny:

    Saya buat loan ASB from maybank utk 20 tahun, sbyk 35k…

    bulan2 bayar dlm rm200.

    So, berapa dividen utk 2011 yg sy akan dapat?
    date yg loan start approved oleh bank adalah pada nov 2010.

    thanks a lot.

  • m.ruzaini.h says:

    wawe:-

    kiranya dah ambil loan ini lebih dari setahun la yer 2010.. so, awak akan dapat divident penuh keatas RM35k tu.. 7.65% X 35k = RM2677

  • [...] ASB, tapi semuanya bunyi macam complicated dengan formula itu dan ini. Tapi ada satu blog ini (http://perjalananku.com/?p=2220) dia punya perincian tentang kaedah nak kira dividen ASB sangat mudah nak [...]

  • senoi praaq says:

    Soal kiara untuk dividen ni,rasanya kita tak yah la,nak kira sangat.Biar pihak PNB aje uruskan.yang oenting kita simpan aje dan jangan cuba keluarkan dari awal tahun to akhir tahun baru la dapat banyak dividen spt diumunkan.tapi tu la kita ni orang melayu kadang terpaksa nak gunakan duit yek.so kena keluarkan juga.

  • Nazar says:

    info yang sangat bagus. tahniah dan terima kasih.

  • m.ruzaini.h says:

    nazar:- TQ :)

  • sham kb says:

    Salam..
    Dlm bulan 6 tahun 2011 saya ada buat pinjaman ASB 100k dgn maybank. Monthly maybank potong dari current account saya bermula 1.8.2011. Jadi, saya sempat ke dpt dividen ASB utk tahun 2011? Kalau dapat berapa jumlahnya? Soklan ni saya ajukan sbb lum sempat lagi gi kemaskini buku pelaburan. Tp kalau konpem dpt dividen..esok gak saya gi update..Tq

  • m.ruzaini.h says:

    sham kb:- confirm akan dapat.. maybe untuk 5 bulan dividen.. jumlah dividen bergantung kepada bila tarikh sijil itu dibeli.. :)

  • sham kb says:

    yessss! terima kasih ruzaini..

  • sham kb says:

    dd update semalam..dpt dividen rm4k..pelaburan berbaloi..syukur!

  • m.ruzaini.h says:

    Banyak gak tu.. Boleh simpan atau beli benda yg perlu.. :-)

  • yaty says:

    saya ada bt loan asb jgk.. 25k..25thn bln2 151hmmm.bln 3..2011 stat bayar..dividen plus bonus dpt dlm..1466..gitu la..adakah untung dan berbaloi dengan apa yg kita byr 151 tiap2 bln tu..tolong calculate jap kt yaty..konfius ler

  • m.ruzaini.h says:

    yaty:- confirm berbaloi punyo.. :) mayb sebab u buat bulan 3, so dapat la prorate untuk bulan 4-12… but this year 2012, u will get full.. :)

  • yaty says:

    YA KA?…..HMMM.ADA SMPAI STATEMENT BANK..TP YATY BLUR2 JER TGK NYER..X BRAPA NK FAHAM KOT..NMPK MCM X BERBALOI….TP

  • dieya says:

    salam..hye saya nak tyer..saya lom wat ag loan ny..tapi dlm perancangan nak wat..saya nak wat dlm 40k..bln 6 ny apply..then selalu dyer akan approve sbln kemudian kan..so saya kena bayar rm234/month..tapi persoalan nyer saya engat nak tmbah ag menjadikan 50k..pada blan 8 ny jugak..so rase nyer mane lebih baek yek??saya terus buat 50k pada bulan 8 or saya wat bln 6 40k then bln 8 tambah ag 10k..then agak2 kalo saya wat terus 50k dlm bulan 8 apply then bulan 9 baru dyer tolak duit,agak2 berapa saya ley dpt dividen nyer ek??

  • m.ruzaini.h says:

    kenapa tak buat terus 50k untuk bulan 6.. start bayar mungkin dalam bulan 7 atau 8.. kene tanya dekat bank..

    dividen bergantung kepada bila bank beli sijil asb tu.. and dia akan dikira secara pro rate… atau kadar purata untuk 12 bulan..

  • eira says:

    Boleh nak tanya tak, saya baru nak menyimpan ASB nih. saya tak faham knp kadar dividen jd rendah wlau kita simpan secara teratur stiap bln. jd kena simpan bila utk dpt dividen tinggi? kalo saya start masuk pd 13may 2012, dikira tak bulan may? saya nak masukkan 3k. Apa perlu saya buat utk dpt dividen tinggi akhir tahun?

  • eira says:

    berapa agaknya saya dpt dividen akhir thn nih kalo jumlah saya masuk smpai 10k till akhir tahun…

    dan saya nak tanya, waktu bila yg dpt untung utk masukkan duit dlm akaun asb supaya dpt dividen yg tinggi.

  • m.ruzaini.h says:

    eira:- kalau u masuk 10k tu pada bulan disember 2011, pada akhir tahun 2012 u akan dapat dividen untuk 12 bulan.. kalau 10k tu u masuk bulan 1 2012.. maka u akan dapat 11 bulan dividen

    kalau nak masuk duit seelok2nya pada hujung bulan bekerja.. :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.