Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

ODASB VS ODASB+CC :- Part 2

Submitted by m.ruzaini.h on December 22, 2010 – 7:13 am6 Comments

Salam,

Kali ni saya nak sambung cerita pasal ODASB VS ODASB+CC, hari tu saya cerita pasal teknik gandaan guna CC.. so, kali ni saya nak terangkan penggunaan ODASB tanpa CC.. tapi still mengekalkan perbelanjaan bulanan sebanyak RM2000.

dibawah ni saya letakkan ilustration berkenaan masuk keluar duit dari bulan pertama hingga bulan ke 12.. u all just tgk and cuba fahamkan, rasanya dah cukup simple ilustration tu..

sekiranya ASB kita adalah sebanyak RM65,000

ODASB = RM58,500.00

OD interest = 4.65%

perbelanjaan = RM 2000 /month

Income = RM3000/month

pada akhir bulan 12 apa yang kita dapat lihat adalah:-

Simpanan ASB = RM 101,000

Dividen ASB (7.5%) = RM 6,225.00

hutang OD adalah sebanyak = RM 24,510.98

interest OD bulan 12 = RM 93.68

total hutang adalah sebanyak = RM 24,604.66 – RM 6,225.00 = RM 18,379.66

macammana nak bayar 24k tu, just kita guna duit dividen 6k tu, and kita just perlu bayar RM18,379.66.. banyak tu.. maner nak cekau, nak keluar dari ASB ke. takkan nak keluarkan kot.. rugi la.. coz kita perlukan dividen ASB as a passif income

katakan pada akhir tahun, kita tak dpt apa2 bonus dari syarikat.. so apa yang perlu di buat adalah kurang kan simpanan ASB pada tahun hadapan. sebagai contoh

katakan kita plan untuk settlekan hutang OD untuk tahun ni dalam masa setahun, so kiraan kasar interst OD atas hutang 18k ni untuk setahun adalah sebanyak RM830.00 so, untuk sebulan, kita perlu membayar sebanyak

RM18,379.66+830 / 12 bulan = RM 1,600.81

kan kita saving untuk tahun ni RM3000 kan untuk sebulan. apa kata untuk membayar hutang OD 18k tu kita kurangkan saving kita untuk tahun depan. so, saving untuk tahun depan adalah sebanyak RM3000-RM1600 =RM1400 @ RM16,800/year.

kaedah ODASB tanpa guna CC and sekiranya perbelanjaan kita agak tinggi, kadar OD kita mesti besar.. kerana kita perlukan dividen yang agak tinggi dari ASB untuk bayar hutang OD kita pada setiap hujung tahun..

ok la, untuk part 3 nanti, saya akan conclude kan perbezaan antara ODASB dan ODASB+CC..

selamat jumpa lagi.. sekian :)

Ruzaini

related link :- ODASB VS ODASB+CC :- Part 1


Untitled

Random Posts

6 Comments »

  • [...] related link :- ODASB VS ODASB+CC :- part 2 [...]

  • mazra says:

    Akak nak tanya sikit, kalo nak setel od interest tu, 3000 utk next year tu nak dapat dr mana, adakah bermakana kita akan terus membuat hutang od baru. plz explain. TQ

  • m.ruzaini.h says:

    senang jer kak.. just kurangkan jer saving untuk tahun ke dua.. kalau buat simulation dalam excel.. lepas beberaper tahun.. ASB kita akan bertambah.. dah kadar penggunaan OD setiap tahun akan berkurangan.. itu bermakna positif cash flow.. ada positif turn lepas beberaper tahun..

  • MAZNAH says:

    Rasa2nya faham tapi masih tak clear bab cc tu, plan nak jumpa to get info

  • m.ruzaini.h says:

    kene jumpa baru boleh explain.. :)

  • suhalin says:

    asalamualaikum tuan…
    panjang lebar tuan hurai pasal cc asbod.
    bg saya sy amat hargai pandangan tuan ni.
    cuma ada beberapa perkara yg sy tak berapa setuju berkaitan odasb cc.
    apapun2 idea tuan mmg masuk akal.tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.