Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 22 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Hartanah / Property

Kisah perjalananku yang baru bermula didalam pelaburan hartanah / property ini… bermula pada tahun 2012.. focus kepada positif cash flow berbanding dengan kaedah flipping..

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

RnR Kitchen

RnR kitchen adalah singkatan kepada nama kami suami isteri iaitu Ruzanna dan Ruzaini. coretan resepi dari kami dibumi asing…

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

Bagaimana kiraan dividen ASB

Submitted by m.ruzaini.h on November 7, 2010 – 2:16 am51 Comments

salam,

Kita dapat lihat kesedaran meningkat untuk menyimpan dikalangan rakyat malaysia terutamanya pada orang melayu dan ramai juga yang tahu ASB adalah unit amanah yg memberi pulangan yg konsisten kepada pemegang unitnya, dan yg lebih istimewa sekali.. ASB ni hanya diperuntukkan kepada bumiputra malaysia sahaja..

saya banyak membaca tentang teknik2 yang menggunakan ASB as a platform/tools untuk menambahkan saving bulanan individu.. dan terdapat beberaper kekeliruan terutamanya yang melibatkan pengiraan dividen dan juga pengiraan yang berkaitan seperti interest card credit, interest OD dan sebagainya..

contoh kesalahan pengiraan dividen ASB adalah seperti yang berikut.

jika kita menyimpan sebanyak RM1000/month selama 12 bulan.. dimana kita akan dapat simpan sebanyak RM12,000 pada penghujung tahun.. jika dividen yang di umumkan adalah sebanyak 10%, berapakah jumlah dividen yang diperolehi..ramai yang membuat kiraan dividen untuk unit bernilai RM12000 sebanyak RM120 dimana dividen yang diperolehi adalah 10% daripada RM120000, adakah betul kita akan mendapat dividen RM120.. jawapannya salah.. nilai RM120 hanya akan kita perolehi jika kita simpan sebanyak RM12000 pada bulan pertama. dan bukannya monthly saving sebanyak RM1000..

dividen ASB dikira diatas baki minimum unit setiap bulan.. oleh yang berkenaan.. jika saving RM1000/month dan divident yang diumumkan adalah sebanyak 10%.. maka pulangan sebenar yang kita peroleh adalah hanya 5% sahaja secara kasar iaitu sebanyak RM60 sahaja.. RM60 ini adalah kiraan kasar sahaja.. kiraan yang sebenar ditunjukkan dalam contoh2 di bawah.. :)

————————————————————————————————————————————————–

Pengiraan dividend ASB adalah berdasarkan pada setiap bulan keatas baki minimum dalam bulan itu. Apa yang ada perlu ada sebelum kita melakukan pengiraan ini adalah calculator dan sedikit ilmu matematik UPSR untuk mengira peratusan.

Disini saya sertakan 2 contoh case dimana

  1. Case 1:- simpanan secara tetap sebanyak RM500/bulan
  2. Case 2:- terdapat transaksi masuk dan keluar secara tidak konsisten pada bulan 2.

note:- kiraan bonus tidak ditunjukkan didalam kiraan dibawah.

——————————————————————————————————————————-

Case 1:-

Simpan RM500/bulan – mula January 2010 (27hb every month)

Dividen 8%

Kiraan dividen ASB adalah berdasarkan baki minimum setiap bulan

div calculation

Merujuk jadual pengiraan diatas, anda tentu tertanya mengapa untuk bulan 1 tiada dividen diberikan, oleh kerana dividen dikira berdasarkan baki terendah kita dapat lihat pada awal bulan ASB kita adalah RMO dan kita hanya mula simpan duit didalam ASB sebanyak RM500 pada 27 januari. So, diantara RM0 dengan RM 500 manakah baki terendah untuk bulan januari. Jawapannya ialah RM0. Dan disebabkan itu, tiada dividen diberikan untuk bulan itu.

pada akhir tahun, jumlah simpanan kita adalah sebanyak RM5500, kalau nak diikutkan, divident yang sepatutnya kita akan dapat adalah sebanyak:-

RM5500 X 7% = RM385.00

tapi kita hanya dapat RM192.50

so, disini dapat disimpulkan, jika menyimpan secara consisten selama 12 bulan, kita hanya akan mendapat lebih kurang 3.5% jer keuntungan..

—————————————————————————————————————————————————————

Case 2

Amar bekerja sebagai jurutera dia menetapkan untuk menyimpan sebanyak Rm500 sebulan, tetapi pada bulan Februari dia telah membuat pengeluaran sebanyak RM500 dan menyimpan sebanyak RM1000( 2 kali saving), berapakah dividen yang akan amar perolehi untuk tahun 2010?

div 1

Jikalau dividen pada tahun 2010 diumumkan sebanyak 7%

Kita dapati pengeluaran berlaku pada bulan februari dan juga simpanan yang dibuat adalah sebanyak dua kali iaitu RM300 pada 2 februari dan Rm700 pada akhir bulan. Oleh kerana dividend dikira atas baki terendah pada setiap bulan. Kita dapati pada bulan februari baki terendah adalah sebanyak RM800 walaupun baki simpanan pada akhir bulan adalah sebanyak RM1300. Kesimpulannya adalah, dividend pada bulan februari adalah diatas baki RM800 itu. Jadual dibawah menunjukkan summary baki untuk bulan februari

div 2

Jikalau dividen pada tahun 2010 diumumkan sebanyak 7%, maka kiraan untuk dividen pada tahun 2010 untuk ASB amar adalah seperti jadual di bawah dimana Amar mendapat keuntungan dividen sebanyak RM226.33.

other link untuk kira dividen ASB 2010 —> click

Random Posts

51 Comments »

  • are_fiz says:

    tlong kira kn.klu sye smpan rm1000. lgi 5thun dpt brpe? n 10thun thun dpt brape???

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.