Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

self saving VS loan ASB

Submitted by m.ruzaini.h on October 14, 2010 – 2:15 am57 Comments

salam,

saya ingin menerangkan apakah perbezaan diantara self saving dengan loan asb.

Self saving

Case 1:- monthly saving for 1 year

saving bulanan (ASB) :- RM 1,128.76

total saving selepas setahun :- RM 13,545.14

dividen tahun pertama (7%, , bonus 2%) :- RM 528.26

peratus keuntungan = (528.26) / 13545.14 = 3.4%

kesimpulan,jikalau kita menyimpan setiap bulan dalam jumlah yang sama.. dividen sebenar yang kita terima ada lah sebanyak 3.4% sahaja.. kenapa bukan 7%.. ini kerana kadar dividen dikira berdasarkan baki minimum setiap bulan.

case 2:- monthly saving selama 5 tahun, tanpa keluar dividen

saving bulanan (ASB) :- RM 1,128.76

total saving selepas 5 tahun :- RM 1,128.76 X 5 tahun X 12 bulan = Rm67,707.60

dividen tahun 1 (7%, , bonus 2%) :- RM528.26

dividen tahun 2 (7%, , bonus 2%) :- RM1555.49

dividen tahun 3 (7%, , bonus 2%) :- RM2686.34

dividen tahun 4 (7%, , bonus 2%) :- RM3928.02

dividen tahun 5 (7%, , bonus 2%) :- RM5291.58

total dividen = RM13990.41

peratus keuntungan = (13990.41) / 67,707.60 = 20.67% @ 4.13%/year

baki akhir dalam buku ASB = RM81,716.01

kesimpulan, selepas 5 tahun jumlah duit kita dalam ASB adalah berjumlah RM81,716.01 jikalau kita menyimpan setiap bulan dalam jumlah yang sama.. dividen sebenar yang kita terima ada lah sebanyak 3.4% sahaja.. kenapa bukan 7%…

salah satu cara untuk kita mendapat pulangan yang lebih tinggi dari 3.4% dan dengan jumlah saving bulanan yang sama iaitu sebagai contoh dalam case 1 and 2 sebanyak RM1128.76 adalah dengan memohon loan ASB dengan term loan yang paling lama iaitu 25 years. mari ktia tgk ilustration dia..

Loan ASB

case 3:- loan Rm200k, 25 years, RM1,128.76/month, dividen tak dikeluarkan selama 5 tahun.

loan :- Rm200k

bayaran bulanan :- RM1128.76

totalĀ instalment selepas 5 tahun :- RM 1,128.76 X 5 tahun X 12 bulan = Rm67,707.60

dividen tahun 1 (7%, , bonus 2%) :- RM14,400.00

dividen tahun 2 (7%, , bonus 2%) :- RM15,836.80

dividen tahun 3 (7%, , bonus 2%) :- RM17,405.85

dividen tahun 4 (7%, , bonus 2%) :- RM19,119.54

dividen tahun 5 (7%, , bonus 2%) :- RM20991.44

total dividen = RM87,753.63

selepas 5 tahun kita membayar instalment bulanan sebanyak RM1128.76, maka anda hendaklah terminate loan asb ni.. pergi bank.. kata nak terminate.. senang jer..

fakta mengenai loan asb:-

dividen tahunan kita boleh withdraw

principle yang kita pinjam (200k- sijil ASB) ada di tangan bank – tak boleh guna

selepas 5 tahun- kita akan dapat kembali principle yang telah kita bayar iaitu sebnyak (loan ASB 200k) = lebih kurang RM 21k

kesimpulan, selepas 5 tahun kita akan dapat:-

divident = RM87,753.63

principle paid (5 years) # bank akan pulangkan =+- Rm 21,000

total =RM 108,753.63

dengan modal hanya Rm67,707.60 anda akan mendapat sebanyak RM108,753.63

kadar pulangan adalah = RM108,753.63 – 67,707.60 = RM41,046.03 @60.62%/ 5 years @ 12.12%/years

conclusion self saving VS loan ASB

self saving after 5 years = RM81,716.01 @ RM1127.76/month saving

loan asb after 5 years = RM108,753.63 @ RM1127.76/month instalment

renung2 lah. dengan jumlah saving/instalment bulanan yang sama, tapi returnĀ  yang amat berlainan. :)

note:- ini hanyalah ilustration, hanya untuk membantu.. segala risiko adalah dibawah tanggungjawab sendiri..

td saya terangkan pasal perbezaan antara self saving and loan asb.. kalau kita buat loan ASB, bila masa yang sesuai untuk terminate/tamatkan loan kita tu.. saya ada buat penerangan di link ini —-> click


sekian:-

Ruzaini


Random Posts

57 Comments »

  • m.ruzaini.h says:

    Erry:-

    terminate selepas 3-5 tahun..

    tp kena ingat, bahawa insuran akan meningkat sekiranya anda mahu reapply balik loan itu..

    Tq

  • Derma PAY says:

    Terimakasih atas perkongsian.
    Harap tuan dapat betulkan sikit maklumat diatas, bonus 2% tu tak boleh apply kerana belum cukup haul untuk dapatkannya.

    Bila dah dapat keuntungan jangan lupa, beri yang sepatutnya pada mereka-mereka disini http://www.dermapadaanakyatim.blogspot.com

  • m.ruzaini.h says:

    derma pay,

    terima kasih atas komen yang diberikan.. kiraan yang diberikan tidak salah, coz saya pakai asb calculator excel… kiraan bonus adalah prorate berdasarkan baki terendah bulanan selama 120 bulan yang terdahulu.

    untuk ilustrasi di atas adalah beranggapan bahawa akaun asb ni baru dibuka…. bonus lebih kurang RM14.67 dan dividen RM513.59(kadar adalah jika menyimpan secara tetap setiap)

    sekian
    RUzaini

  • irannik says:

    tumapang tanya….maksudnya kalu buat pinjaman cukup lima tahun je better terminate dan terus dengan simpanan seperti biasa ke?
    camne pula kalu yang bayar sampai habis kontrak?
    soalan saya mana yang memberi pulangan yang lebih baik?

    tq..

  • m.ruzaini.h says:

    irannik:-

    untuk memaximumkan pulangan.. boleh terminat diantara 5 ke 7 tahun.. tp cara ini hanya terpakai jika umur time terminat tu tak melebihi 35 tahun.. kerana bila nak apply balik nanti.. insuran akan jd mahal bila umur meningkat.. tp kalau dibenarkan untuk tidak mengambil insuran.. teknik 5 tahun tu valid…

  • rita says:

    Hi,
    Boleh kongsi asb excel tak? Saya buat kiraan guna no yang sama tapi dapat no yang berbeza…

  • rem says:

    Salam tuan, thanks for good sharing. Ramai silap kira ASB dividen guna rate 7% bila saving biasa. Silap besar. Kiraan tuan betul, good job.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.