Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

bagaimana hendak mendapat pulangan keuntungan melebihi 10% untuk setahun

Submitted by m.ruzaini.h on October 6, 2010 – 1:28 pm7 Comments

salam,

macammaner yer nak dapat keuntungan melebihi 10% setahun.. asb just bagi average 7% jer.. so.. untuk memaksimumkan kadar pulangan pelaburan yang kita buat..kita perlu tahu caranya..

anda semua tentu pernah dengar loan ASB.. so, cara yang saya akan share ni, dengan menggunakan loan ASB dari maybank yang akan bagi pulangan melebihi 10% setahun.. keuntungan ini bergantung kepada turun naik BLR.. so, kalau kadar BLR kekal pada kadar 6.30%.. maka pulangan keuntungan adalah dijangka sebanyak 13%/year..banyakkan..

tp macammaner boleh dapat 13% sedangkan dividen asb hanyalah 7%.. pelik bin ajaibkan.. tp tak mustahil.. kerana power of laverage yang membolehkan keadaan itu berlaku..

syarat pertama adalah apply loan di maybank sebanyak mana yg anda mampu utnuk bayar bulanannya.. make sure ambil term loan paling lama iaitu 25 tahun..

syarat kedua.. divident tak boleh dikeluarkan selama 3-5 tahun.. oleh itu, silalah pilih jumlah loan yg anda mampu bayar bulanannya..

syarat ke 3 adalah.. make sure terminate loan itu selepas3- 5 tahun.. jgn lebih dari tu.. kang rugi.. naper rugi.. jgn tanya kenaper.. just ikut jer..

kalau anda ikut kaedah ini.. dan bergantung pada kadar BLR selama 3-5 tahun. maka tak mustahil akan dapat lebih dari 13/ tahun..

sebagai contoh:-

loan RM200k

term:- 25 years

takaful :- RM4000

monthly :- RM1152

bayaran setahun :-RM13,816.00
so, lepas 5 tahun.. kita akan dapat balik principle yg telah dibayar beserta dengan divident yang terkumpul..

principle = RM24,321

dividen = RM87,753.00

total = Rm112,074

so, selepas ditolak dengan instalment bulanan anda selama 5 tahun itu.. maka keuntungan bersih adalah sebanyak RM42,999

so, lebih kurang 13%/year secara purata keuntungannya.. so, bagi saya.. risiko menggunakan teknik ini adalah kecil.. kerana pergerakan BLR/BFR adalah tidak terlalu mendadak naiknya.. tapi sekiranya BLR/BFR naik melebihi 10%.. maka mungkin kita akan menghadapi kerugian.. so, sesuaikan dengan kadar risiko sendiri sebelum melabur..

note:- loan asb dikira sama dengan prinsip housing loan,segala calculation tidak termasuk charge yang akan dikenakan oleh pihak bank untuk terminate loan asb yang berkenaan. sebagai peringatan, segala risiko adalah dibawah tanggungjawab sendiri.. saya tidak akan bertanggungjawab diatas segala kerugian atau kekeliruan yang mungkin anda hadapi.. so.. kaji dulu before buat sesuatu..

Untitled

Random Posts

7 Comments »

  • m.ruzaini.h says:

    ini kiraan dividen asb 7% without bonus.. kalau 7.5 and bonus 1.25.. lagi tinggi beb

  • yusof zulkifli says:

    salam en. ruzaini

    sy baru tahu pasal asb loan ni and thanks sbb share bnyk info, tp sy xbrapa phm pasal prinsipal paid tu termasuk dlm bayaran bulanan ke?

  • m.ruzaini.h says:

    salam,

    loan ASB ni macam housing loan…

    bayaran bulanan kita yang kita bayar dekat bank akan dibahagi kepada 2,

    pertama – duit interest (dibayar kepada bank – bank punya)

    kedua – balance pulak digunakan untuk bayar loan kita tadi

    contoh:- RM500/month – loan RM100k

    300 bayar interest (bank)
    200 bayar principle ($100k – $200 = $99,800)

    hopefully boleh faham..

    TQ

  • Naz says:

    kalau tuan guna kaedah yang sama….tanpa mengunakan loan ASB…buat simpanan mcm biasa tiap2 bulan….saya rasa boleh dapat pulangan bersih 2 kali ganda dari kiraan yang tuan buat menggunakan loan ASB

    pada pendapat saya…loan asb guna teknik ni adalah tidak menguntungkan

  • m.ruzaini.h says:

    kene kira dulu. lepas tu plan.. then fahamkan armotization concept.. then br akan nampak cara dan kelebihan asb loan, but, masing2 ada pandangan dan plan masing2. good luck yer.. :)

  • alias says:

    tuan, saya tak berapa jelas makna terminate pada tahun kelima seperti dalam kenyataan di atas? sebab bila kita terminate: means kita kena jelaskan baki hutang untuk 20 tahun akan datang… adakah kita telah mempunyai kemampuan itu (keuntungan yg kita peroleh telah cukup) untuk menjelas baki hutang tersebut…

    mohon pencerahan tuan…
    tqvm..

  • m.ruzaini.h says:

    Alias..

    Takperlu nak byr baki.. cth pinjam 200k.. lepas 3 tahun baki ada lagi 196k… so kita nak terminate.. bank akan jual sijil kita nilai 200k tu.. and bank akan dpt cash 200k.. tp baki loan kita 196k.. so bank akan pulangkan 4k kepada kita lepas bank guna duit 200k tu untuk jelaskan baki hutang kita yg berjumlah 196k tu..

    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.