Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Education, Pengurusan Kewangan

Kelas CFP ku telah bermula

Submitted by m.ruzaini.h on August 9, 2010 – 1:56 am7 Comments

salam,

semalam, dari jam 9 pagi – 5 ptg.. kelas Certified financial planner (CFP) di Kolej Damansara Utama (KDU) telah bermula.. sebanyak 7 kelas akan aku ikuti untuk modul pertama ni, kiranya2 dalam 2 bulan akan abis.. tp itu hanya untuk modul 1 sahaja, ada 6 modul aku kene ambil.. paling cepat aku boleh abiskan adalah selama 18 bulan…. so, insyallah aku akan balik puchong setiap minggu.

Ada 8 topic akan di bincangkan dan di ajarn untuk module 1 ni.. so kelas aku ahad lepas, instructor share byk pengalaman beliau tentang dunia investment,financial di malaysia atau di luar negara.. berbaloi la bayar mahal2.. apa2 pun, klu aku rajin.. akan aku tulis sedikit berkenaan aper yg aku belajar pasal CFP ni di blog ini.. insyallah

Module 1 :- Fundamental in financial

Topic 1 : An Overview of Financial Planning
Topic 2 : The Economic Environment and Its Effect On Financial Planning
Topic 3 : Risk Management and Insurance Planning
Topic 4 : Investment Planning
Topic 5 : Income Tax Planning
Topic 6 : Retirement Planning / Estate Planning
Topic 7 : The Basis of Financial Plan
Topic 8 : FPAM Code of Ethics

CFP Logo Color (03-2009)

Random Posts

7 Comments »

  • bagus lah..my boss selalu encourage join buat OD/ASB nih…dia mmg dah lama buat…tp biasa la, br nak keje, duit manjang abes so tak berani buat OD/ASB nih…konon nak tunggu, skali tahu dr blog nih ckp dah takleh wat OD guna personal punya akaun eh?btw keep up the good work!boleh challenge Aziz CFP plak lepas nih… =)

  • m.ruzaini.h says:

    yup ODASB untuk personal dah kene block, and ODASB atas syarikat still pending dekat PNB.. ODASB just a tools, byk lagi cara lain untuk urus kewangan ni.. .
    saya ambil kelas CFP ni just untuk diri sendiri, kalau sy faham and mahir, insyallah saya akan share dgn saper2 yang memerlukan.. insyallah.

  • embun says:

    Salam bro
    Mahal ke kelas tu?
    Part time ke fulltime?

    Macam best tapi klau org xde basic finance takleh kan?
    hurmm

  • m.ruzaini.h says:

    total dalam RM6000 lebih.. tak termasuk fee untuk exam.. RM300/exam, ada 6 exam semuanya.. itu klu kita lepas semua la.. klu tak, repeat la.. :)

    orang yg takder basic financial pun takper.. memang bagus untuk kita belajar tentang financial planning ni.. belajar untuk diri sendiri pun takper..

    macam aku, aku target 1.5 year dah leh dpt title CFP, insyallah..

    klu bro berminat, leh contact aku, leh dpt harga murah sikit.. itu offer KMDC untuk aku introduce dekat org…

  • 2bz4money says:

    Saya juga tertarik dgn kelayakan CFP ni. Namun sekiranya kita mempunyai modal RM2k bolehlah mencuba Registered Islamic Financial Planner. Cara fasttrack pun ada utk yg mempunyai kelulusan perakaunan atau CFP.

  • m.ruzaini.h says:

    yup.. target sy untuk dpt IFP selepas dpt CFP.. byk ilmu yg kita boleh dpt dari kelas CFP ni.. coz instructor byk share pengalaman..

  • Jonathan says:

    Wahai sekalian,

    Syarikat perancang kewangan baru kita tengah mencari saudara saudara yang mempunyai CFP ataupun RFP. Jika anda yang mempunyai minat untuk berjuang dalam bidang ini sebagai entrepreneur ataupun menjadi boss sendiri sila hubungi saya dekat 0122593689. Terima kasih.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.