Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #2

Submitted by m.ruzaini.h on June 24, 2010 – 6:08 am2 Comments

Salam,

petang 22/6/2010 lepas aku pergi tukar ASB aku ke sijil.. then pergi ke CIMB ayer Keroh untuk apply OD.. and then semalam aku call pegawai bank (Sonia Georgia Tay – 0166473254) dia kata dah lulus.. pergh.. cepat betul.. and hari ni aku sign LO and bukak current Acc untuk ODASB ni.. mantap la..

ok.. untuk u all apply ODASB ni (from 1 july 2010 – coz lepas ni dah tak boleh apply ODASB under individual acc tp kene atas nama company persendirian) just bawak and lakukan:-

  1. diri sendiri
  2. mintak form ASB loan (ODASB)
  3. isi form sampai abis
  4. bg penyata gaji – 3 bulan
  5. sijil ASB – salinan
  6. salinan muka depan buku ASB
  7. salinan IC

itu jer.. sikit jer.. and kejap jer settle application tu klu semuanya kita ada..

then.. lepas tu tunggu la sampai ODASB kita lulus.. CIMB akan call kita untuk sign LO.. so bermacam2 la kita kene isi and sign.. klu officer tu rajin.. dia yg tolong isi kan untuk kita.. kita just sign jer.. jangan luper bawak sijil asb original.. dia nak ambil untuk process yang selanjutnya..

then.. lepas sign.. kene la bayar untuk:-

  1. duit ASNB – RM100
  2. duit process loan ASB – RM50
  3. stamp duty – RM10
  4. duit permulaan untuk bukak current acc- min RM50

so.. minimum duit kene bawak g bank adalah sebanyak RM210.00.. dia akan bagi kad atm, perbankan internet (aktif sendiri di ATm mesin), and buku cheque ( lepas seminggu br dapat)..

dah settle semua tu.. then balik umah.. tunggu duit tu masuk dlm bank.. target within 1 month..

so tugas aku sekarang adalah.. tukar bank gaji aku dari maybank ke CIMB.. :o )

sekian

Ruzaini

0133999160

info —> click :- perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #1

Bijak-Wang

Random Posts

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.