Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part 1

Submitted by m.ruzaini.h on June 23, 2010 – 3:25 am11 Comments

Salam,

Setelah lama mengkaji dan belajar dengan otai2 mengenai ASB/OD akhirnya aku berjaya menyiapkan satu platform berjumlah RM XXX,XXX.00.

walaupun tak banyak.. tapi ok la.. rasanya tak perlu kot aku nak cerita pasal kelebihan ODASB ni.. klu tak tau gak.. korang search jer dalam net.. belambak2 info yg boleh dirujuk..

kali ni aku nak cerita step2 yg aku lalui untuk apply ODASB ni.. real experience..

Platform ni kita boleh dapat dari:-

1) duit sendiri

2) duit mak ayah (pinjam)

3) personal loan

4) refinance (house,car etc)

5) kawan2 ( saper la yg baik hati nak pinjamkan ek..

jika platform kita dari personal loan, make sure, interest yang dikenakan tu berpatutan.. jgn dok belasah jer… kang rugi lagi ada la..

lepas dpt semua platform tu.. masukkan dalam buku ASB, then convert ke sijil (charge rm 10 dikenakan), hanya boleh dilakukan di pejabat ASNB di seluruh negara.. process dia kejap jer..

lepas dpt sijil macam aku punya ni.. (gambar di bawah).. korang pergi jer bank CIMB atau RHB.. CIMB bagi 90% dari nilai sijil (BLR – 1.65 * 23/6/2010) and RHB pulak bagi 95% dari nilai sijil ( BLR – 1% * 23/6/2010).

so korang pilih la bank yg mana berkenan di hati.. process boleh mengambil masa dari 2 minggu ke 1 bulan.. klu ada prob.. maybe 2 bulan br siap.. saper yg ada bad record CCRIS and CTOS.. confirm tak akan dapat.. so.. settle kan dulu bad record tu before apply.. klu tak.. buang masa jer..

so, sampai disini sahajalah untuk kali ni.. nanti aku update yg lain pulak..

asb cert blog

Random Posts

11 Comments »

  • salam..saja nak tanya pendapat…saya pernah diberitahu yg sistem OD/ASB ni boleh sbb kan kita terlalu terikat dgn cara ini dan bila ada emergency, kita dah susah nak guna duit kita sendiri sbb gaji semua dah terikat dgn sistem ni?betul ke?

  • m.ruzaini.h says:

    sebenarnya.. kalau menggunakan cara yg betul.. kita akan dapat spend more than jumlah gaji kita.. so tak timbul isu kita susah nak guna duit gaji kita sendiri.. :) .. hopefully penjelasan ni dapat membantu..

  • [...] info —> click :- perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #1 [...]

  • guy says:

    ASB/OD dah tutup 30 June 2010

  • m.ruzaini.h says:

    yup, dah tutup mulai 1 julai.. itu untuk individu.. lepas ni hanya untuk application guna company pemilikan tunggal jer yang layak untuk apply, but syarat dia tak tau lagi.. tunggu and lihat :)

  • che aa heem says:

    salam..

    nak tau berapa interest OD.
    ASB utk 2010 =7.5% (semua org tau)
    FD camne lak kira.
    mane lebih ok (kalau try guna FD ganti OD)
    ………TQ

  • m.ruzaini.h says:

    interest OD cimb yang aku apply dulu BLR – 1.65%..

    FD lebih kurang 3%, tgk term and bank aper yg kita nak apply..

    untuk makluman tuan OD tu bukan FD.. and FD tu bukan OD.. tapi kita boleh buat OD dengan menggadaikan FD..

    kita sedia maklum ASB VS FD.. confirm ASB menang.. so yg terbaik adalah ODASB..

    ODASb adalah tool.. yang dapat membantu kita dalam manipulation ni..
    untuk ODFD.. kalau kita pandai.. kita akan dapat hasilnya.. dulu saya dah kira.. still boleh untung..

    kalau tuan nak tau lebih lanjut.. saya galakkan simulate dalam excel.. the best try buat projection untuk 10 tahun..

    all the best.. :)

  • hyrulxxx says:

    bro ,, ada excell pasal ODFD tak ??? kalau ada aku nak boleh …

    tp layan mebeng sec 14 pj , staff situ bgtau odfd islamik punya rate

    = blr+ 0 , mof = 100% ,minimum fd-i = rm 10k …

    ada sorg brader ni ckp rate kat publicbank around 4.8 %

    eeerrrrmmm odfd islamik = cashline-i

    tq bro

  • m.ruzaini.h says:

    hyrul xx:-

    takder la bro.. aku tak buat OD FD.. coz rate dia rendah… lagi pun aku dah ada ODASB

    Tq

  • hyrulxxx says:

    untung la ko ada odasb ..

    kira2 yg aku buat guna excell ko pun still ada untung kalau guna odfdi tp saving sikit la ,,

    td pun hampir2 aku nak ke sec 14, nak jumpa aweks cun yg handle odfdi tuh ,tp dia cuti lak… tp time minum2 td bila pikir balik pasal bfr/blr+0 tu , aku batal je la buat odfdi nih ,,,,, baik aku run mcm biasa asb+current acc mudharabah ni .. tak la sakit kepala mengenangkan blr/bfr nih ..time kecemasan pun tak pening,sbb wdraw pun tak kena cas

    apa2 pun , thanks 4 ur blog

  • m.ruzaini.h says:

    Hyrulxx:-

    bagus la bro, bila kita dah mampu utk decide sama ada berbaloi atau tidak.. maka disitu kita dah pandai untuk menilai risiko… coz setiap org risk tolerant berbeza…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.