Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

OD/ASB ilustration using excel

Submitted by m.ruzaini.h on May 18, 2010 – 5:26 am9 Comments

salam,

rasa dah lama tak berblog.. maklumlah.. bizi sikit dengan kerja..

hari ni aku nak share dengan semua berkenaan dengan asb/od.. aku ada buat ilustration menggunakan excel.. for 10 years forecast… so.. OD/ASB excel file ni free jer untuk di download.. hanya yang kotak hijau jer yang boleh edit.. aper2 pun.. ini hanyalah ilustration sahaja.. so.. risiko tanggung sendiri..

all the best

free download excel OD/ASB —–>od-planning12

Random Posts

9 Comments »

  • [...] 1) OD/ASB illustration using excel [...]

  • Ron says:

    salam..
    nk tny, bole tak letak 1 kotak kat bhgn bwh dividen asb yearly (sheet main OD), utk kira duit tambahan dicampur kn ke prinsipal ASB bg 1 1 tahun. senarionya mebe 2thn lg akan kuar kwsp.igtkn nk topap ke asb.dh cuba tukar estimated figure kwsp tu bahagi 12 tp nti kaco kat OD balance plak.tq…

  • m.ruzaini.h says:

    yg tu hanya untuk basic.. just untuk ilustration.. nanti sms me 0133999160 ur email…. nanti klu saya sempat.. sy letak satu kotak lagi..

  • pokli says:

    Assalamualaikum. nak tanya masih active guna OD ke. nak tanya pasal excel tu.boleh pakai lagi x?

  • m.ruzaini.h says:

    pokli:-

    ODASB saya masih aktif.. cuma buat maca mbiasa.. saving and spend.. itu je..

    excel tu boleh pakai lagi kalau nak.

    Tq

  • zaki says:

    salam wbt bro zaini

    saya ni umpama sudah jatuh ditimpa tangga pulak…huhuhu…biz lingkup ekoran ekonomi x bagus dan tersilap langkah etc..hutang pun bertimbun hanya mampu bertahan dengan cash flow 0…malah kadang2 -ve….wuaaa…

    walaupun begitu, saya bersyukur kerana :
    1) ada kerja tetap bergaji tetap dan berpencen
    2) ada la sikit duit simpanan
    3) od sudah lulus bersandarkn sijil asb 50K
    4) kad kredit limit 50K

    so sy nampak ada harapan utk guna teknik od asb cc tp setakat 2 tahun mencari2 teknik terbaik utk sy apply masih belum jumpa dan benar2 faham cara melakukannya. nampaknya cara n pengiraan bro je yg nampak blh faham.

    blh tlg ke bro..

  • m.ruzaini.h says:

    zaki:-

    Saya simpati dgr cerita tuan.. semoga dipermudahkan urusan selepas ini…

    teknik ASB CC ni kene hati2.. sebab ianya akan menyebabkan kita berhutang sgt tinggi.. kemungkinan untuk apply loan lains eperti loan rumah akan terganggu..

    saya tak dpt nak tlg banyak kerana sy ada di perantauan sekarang.. tahun 2017 baru balik..

    mayb boleh search mereka yg tahu tentang manipulasi ini,,

    Thanks

  • zaki says:

    tq tn

    mcm mana sy nk contact otai2 od ni..mcm cikgu ahmad 100, etc..xde email utk sy pm dorg..klu tn ada blh pm sy ye..jazakallah

  • m.ruzaini.h says:

    zaki:-

    boleh pergi forum cari gold.. dekat situ byk teknik2 yg menarik untuk dipraktikkan.. and mayb boleh jumpa face to face dgn otai2 forum tu..

    Good luck ye..

    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.