Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengurusan Kewangan

Bersama Bro Tarmizie di shah alam

Submitted by m.ruzaini.h on February 14, 2010 – 3:24 am22 Comments

salam,

malam tadi lepak dengan bro Tarmizie otai OD di pelita nasi kandar di sec 9 shah alam, dari jam 10 sampai kul 12 tgh malam.. selalunya aku ajar student, sekarang aku jadi student and kene buat kira2.. ada assigment terus.. hahaha..

mula2 aku ingatkan bro Tarmizie ni, orang lama (vateren), sekali masih muda, and available 3 “kuota” lagi .. heheheh..

mula2 belajar basic tentang OD, macammaner kita boleh saving menggunakan OD. then cara nak kira interest OD. dan cara untuk spending guna OD berserta dengan menggunakan card credit. tapi best gak.. kira duit riban2 ni.. walaupun nilai bayangan jer.. :)

sebenarnya, aku boleh dikatakan faham apa yg beliau ajar, sebab aku dah kaji benda ni 2 tahun.. tapi tak faham2 secara details.. kene cari tok guru jugak.. so, dah 3 tok guru aku jumper.. bro tarmizie ,aziz cfp and my member. thans to sifu2 ni.. :) .

sekarang, dalam kepala aku ada 4 kaedah yg boleh diguna pakai, dimana aku menggunakan ilmu yang aku dapat dari sifu2 dan juga forum2,blog,internet akhirnya, aku faham untuk menggunakan 4 teknik ini.

  1. OD/ASB dengan minimum penggunaan.(basic-beginner)
  2. OD/ASB dengan card credit where saving up to 100% gaji ke dalam ASB (rempit)
  3. 2 OD untuk minimize interest (rempit)
  4. apply 1st OD then open 2nd OD using 1st OD money (rempit).

kaedah 2-4 membolehkan anda mempunyai monthly saving 100% dari income anda, dan masa yang sama anda dapat spend berpa sahaja yang anda nak.

sebagai contoh:-

gaji bulanan : RM3500

saving bulanan dalam ASB :- Rm3500

perbelanjaan bulanan :- RM2500

dalam kaedah ini, aku sepatutnya takder langsung duit untuk spending, tapi aku still ada duit RM2500 untuk berbelanja. menarik bukan. yang lagi menarik duit OD yang kita ada tu akan sentiasa penuh sepanjang 12 bulan. macam tak sentuh langsung. untuk details.. kene cerita face to face.

aku boleh share teknik ni dengan saper2 yang berminat.. :)

Random Posts

22 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.