Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan, cerita aku

financial project.. ASB/OD/Card Credit

Submitted by m.ruzaini.h on December 27, 2009 – 10:14 am4 Comments

Salam,

sekarang aku tgh plan satu project untuk memantapkan plan kewangan aku. guna ASB OD, benda ni dah lama di amalkan, dan ianya adalah salah satu kaedah/nasihat certified financial planner kepada client yg mempunyai masaalah card kredit dan sebagainya. tetapi setiap kaedah yg di berikan adalah bergantung kepada situasi kewangan semasa anda. klu nak details.. pergi jumper orang yg pakar macam CFP bukan tanya aku. plan ni aku sesuaikan untuk diri aku sendiri.

lepas aku trial run dekat excel, aku akan ceritakan.. insyallah.. itu pun klu aku rajin la ek.

note:- esok dah nak start mengajar.. :) .lightbulb-idea-300x300

Random Posts

4 Comments »

  • che aa heem says:

    salam… rasa2 nyer plan en. aziz tu cmner.. ramai ke yg berjaya.. ada info x.. leh kongsi..tq

  • m.ruzaini.h says:

    kalau ikut betul2 and displin yang tinggi.. insyallah boleh berjaya.. :)

  • Julia Juli says:

    Asskm…..En. Ruzaini,

    1. Saya berminat nak tahu lebih lanjut tentang ASB OD ni. Saya berasa beban dengan penggunaan kad kredit saya buat masa ini. Walau pun saya hanya mempunyai 1 kad kredit sahaja dengan kredit limit sebanyak RM 10,000.

    2. Bagaimana hendak memanfaatkan penggunaan kad kredit?

  • m.ruzaini.h says:

    Julia Juli:-

    1) ASB OD hanyalah salah satu tool yang boleh dimanfaatkan untuk perancangan kewangan.. untuk makluman, ODASB tidak ditawarkan lagi untuk individu, sekarang hanya RHB tawarkan itupun hanyalah untuk company yang ada lesen PBT…

    2) kredit card ni umpama kita ada duit, tapi kita delaykan pembayaran kepada satu masa yang lain.. disamping itu, anda juga akan dapat point yang boleh ditebus dengan barangan… kredit card ini amat merbahaya jika digunakan sekiranya ada tidak mampu untuk membeli sesuatu brg tu, namun menggunakan cc untuk membelinya juga.. maka anda akan menghadapi masaalah satu hari nanti..

    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.