Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Takaful, takaful - MAA takaful

Medical card- lapse case

Submitted by m.ruzaini.h on December 17, 2009 – 6:52 am2 Comments

salam,

hari ni saya akan share info mengenai case lapse bagi medical card. perkataan lapse didalam case ini bermaksud terlupa untuk membayar caruman untuk medical card dalam tempoh yang di tetapkan.

untuk makluman semua.. medical card polisi menegaskan bahawa caruman mesti di bayar didalam tempoh yang diberikan atau medical card anda akan ditamatkan perkhidmatannya, ini bermaksud.. anda tidak dapat lagi menggunakan card ini sekiranya anda tiba2 di kehendaki admit to hospital.. apabila waktu itu berlaku.. anda mungkin akan menghadapi kesulitan untuk memasuki hospital swasta. tetapi masih ada opsyen lain.. rujuk la kepada hospital kerajaan. kesihatan anda amat penting untuk diri anda dan juga keluarga anda.

terdapat case dimana ada seorang hamba allah ini telah mengambil medical card untuk anak beliau, dan seperti sedia maklum, anak2 yang kecil ini senang di serang penyakit, sebagai contohnya. demam. ada sesetengah kes, anak ini di kehendaki masuk ke hospital. nak di jadikan cerita.. ibu kepada anak ini terlupa untuk membayar caruman bulanan untuk medical card ini. Dan card itu telah dibatalkan oleh pihak MAA.. apa bila menyedari kad itu telah dibatalkan, ibu itu telah cuba memohon kembali medical card di pejabat maa and permohonan itu telah diluluskan kecuali untuk penyakit demam.. mungkin ibu ini akan mengatakan bahawa MAA tidak adil and penyakit yg terlibat hanyalah demam.. tetapi nak buat macammaner. dalam case ini, si ibu telah membuat permohonan baru untuk medical card anak beliau, dan mengikut syarat (bg semua syarikat takaful/insuran) penyakit sedia ada tidak akan dilindungi, dan kerana si ibu telah menggunakan card itu untuk penyakit demam anaknya dan telah ada record, maka dgn automatik nya, demam akan di keluarkan dari senarai penyakit yg dilindungi bagi polisi anak beliau. kalaulah si ibu tidak luper membayar carmuan tepat pada masanya.. insyallah perkara ini dapat di elakkan.. dan anak itu akan menggunakan kemudahan medical card itu dengan sepenuhnya..

walaupun hanya RM50 keatas setiap bulan untuk medical card ni.. anda akan dapat perlindungan RM50,000 setahun, tetapi sekiranya anda terluper nak bayar.. card itu berkemungkinan akan dibatalkan dan untuk memperolehinya kembali, mungkin susah.

hanya itu pesanan sy kepada semua pemegang medical card untuk semua company takaful dan insuran. patuhilah tempoh pembayaran anda atau anda mungkin akan menyesal nanti.

sekian.

medical

v1: edit – 18/12/2009

Random Posts

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.