Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengurusan Kewangan, Takaful, takaful - MAA takaful

“Medical card syarikat anda” VS “MAA medical card”

Submitted by m.ruzaini.h on November 29, 2009 – 4:21 pm8 Comments

Salam,

Ramai yang tertanya2.. perlukah kita medical card seperti MAA medical card sedang kan kita mempunyai medical card yang di sediakan oleh pihak syarikat tempat kita kerja.. sebagai contoh.. semasa saya di NEC semiconductor malaysia.. tugas saya sebagai engineer telah melayakkan saya memiliki medical card ING yang di beri oleh NEC kepada saya dengan kadar maksimum sebanyak RM18,000 setahun.

alhamdullilah.. NEC ada bagi card tu..Tp saya tak pernah guna card tu.. tapi sahabat saya di sana pernah menggunakannya.. dia ada membuat pembedahan yg aku lupa pembedahan apa.. tapi kadar yang di kenakan adalah mahal sekali.. dalam RM11000. kalau ikut limit aku.. hanya rm18k.. so.. jikalau member saya itu guna card tu..so limit dia tinggal 7k sahaja.. selebihnya.. sekiranya had penggunaan telah abis digunakan pada masa akan datang.. beliau kene bayar guna duit sendiri..

persoalan kepada keperluan memiliki medical card MAA ni selain dari medical card yang di sediakan oleh company adalah:-

  1. Limit kad company mungkin tidak mencukupi untuk keperluan anda.
  2. Medical card MAA ni murah jer.. :)
  3. Jikalau kita tidak memiliki medical card MAA ni.. dan bergantung kepada medical card company.. dan sekiranya anda di buang kerja kerana penyakit kencing manis sebagai contoh maka secara automatiknya.. anda tidak akan dapat menggunakan medical card company kerana anda bukan lagi pekerja syarikat.. dan apabila pada waktu itu.. sudah terlambat untuk memiliki medical card MAA ni kerana… syarat utama untuk memilikinya adalah sehat tubuh badan. maka anda perlu mengeluarkan sendiri perbelanjaan untuk perubatan anda selepas di berhentikan.
  4. Time bersara.. time ni paling penting.. coz time bersara umur anda mungkin lingkungan 55 tahun.. dan mungkin akan mendapat berbagai penyakit pada masa itu kerana faktor usia.. dan selepas anda bersara.. anda tidak lagi akan dpt menikmati medical card company lagi.. dan mungkin anda terpaksa menggunakan wang KWSP anda untuk menampung perbelanjaan perubatan anda sekiranya keadaan memerlukan.

Dalam pada itu,ramai pekerja kerajaan berfikir, yang tidak perlu untuk mendapatkan medical card atau takaful kerana di beri kemudahan percuma di hospital kerajaan. tapi ada tahukah.. bahawa anda sebagai pekerja gov hanya akan mendapat kemudahan percuma untuk katil dan servis sahaja.. yang lain ada cost nya.. itu kenyataan yang perlu anda tahu..

Mungkin ramai yang tak memandang kehadapan di dalam perancangan kewangan mereka.. penting untuk memandang kehadapan agar kita akan sentiasa bersedia dengan apa yang akan datang..

untuk maklumat lanjut sila hubungi saya di 0133999160 atau click —> HERE

note:- company tempat kita bekerja amat penting kan keuntungan.. dan sekiranya kita ni sakit.. maka ianya adalah liabiliti kepada company.. anda rasa.. apakah yang akan dilakukan oleh bos anda kepada pekerja yg sakit dan tidak dpt menyumbang kepada perolehan company.. jawapannya.. anda sendiri boleh mengagaknya….

hospital

Random Posts

8 Comments »

  • aisyah says:

    salam..best la bce blog nie..
    saya pn agen maa takaful jgk..
    bnyk ilmu sy dpt kt cni..
    so dpt la odea ckt nk cilok ckp client nt..hehehe
    maa takaful mmg best r..khehehe

  • solahuddin says:

    medical card terbaek… sbulan dah bleh valid.. duk spital dapat elaun rm300.. perlindungan perubatan rm450k.. kmalangan peribadi rm150k.. bilik hospital sehingga rm350sehari/cover sampai 350 hari.. pakej 45 ujian darah di pathlab..(dapat detect penyakit dari ujung rambut hingga ujun…g kaki).. perlindungan 24 jam seluruh dunia perlindungan tambahan… kematian biase rm100k… 36 pnyakit kritikal rm100k… kematian akibat kemalangan rm200k.. yang penting!! medical card ni bleh dapat secara percuma…untuk tahun2 akan datang.. untuk keterangan lanjut hubungi saya.. solahuddin 014 512 8823..

  • m.ruzaini.h says:

    setiap medical card yang ditawarkan ada kelebihan dan kekurangan masing2..
    kene sesuaikan dengan keperluan..

  • hadi says:

    yang kelebihan 2 mesti mlangkaui kekurangan..dan kalau terlebih kurang,jangan jual kat orang…lebih2 lagi kt bangse melayu kite2..jangan r nyusahkan mereka..kalau rase kurang sangat,benti je jual kad 2..jual kad cmpany laen..hahaha

  • m.ruzaini.h says:

    betul tu.. macam sy.. sy just beri kesedaran tentang pengurusan risoko dengan betul :)

  • Aiman says:

    Amat setuju, kalau jadi agen jangan sebab komisen tp sbb kebaikan. Jgn jadi mcm agen saya ni, jual policy satu company ni. Bila pergi ke lain, jual yg lain pulak. Penerangan lebih kurang. Bila kita claim, baru tau kekurangannnya. Yg husbd aku ni, beli aje le tak tanya2…

  • m.ruzaini.h says:

    pilih agen yang mahir dan jujur.. and sell takaful kerana kebaikan dan bukannya untuk jualan semata2..

  • NIza says:

    sy setuju dgn pandangan en ruzaini ttg persediaan kita d masa hadapan…amat benar apa yg akan berlaku pd kita d masa akan dtg adalah d luar jangkaan kita…makanya amat2 penting utk kita membuat persediaan yg berkenaan agar kita tidak terlalu terbeban apabila kita d timpa musibah nntnya…spt sy juga..tujuan sy yg paling utama adalah memberi kesedaran pd org ramai akan kepentingan ‘perlindungan’ sebegini krn pd amatan sy kesedaran org ramai especially org2 melayu ttg perkara spt ini terlalu sedikit..terima kasih krn berkongsi info ttg ini :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.