Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Education, computer

Cara-cara untuk install Windows XP kedalam SATA hard disk

Submitted by m.ruzaini.h on July 6, 2009 – 10:47 pmNo Comment

Cara-cara untuk install Windows XP kedalam SATA hard disk

Guna Sata hardisk memang laju, lagi laju dari IDE harddisk. Tapi kalau guna sata hardisk pastu nak install windows XP memang tak boleh (CD XP Original), tp kalau yang pirate tu boleh rasenya. Kenapa saya kata pirate punya boleh install, tapi original windows XP CD tak boleh, ini kerana ori CD takder sata hardisk driver and kebanyakan yang pirate ada. So, kalau anda ada cd original untuk windows, and nak install windows XP kedalam sata hard disk tu, senang jer. Meh saya tunjukkan.

Apa yang perlu kita ada sebelum install ni:-

1)Original windows XP installation CD
2)Freeware software NLite
3)CD kosong
4)Sata hardisk Driver (cari la kat net atau kat yang dah disediakan)

so, download the sata driver dan simpan dalam mana2 location,install Nlite software, apabila anda start Nlite, anda dimintak untuk provide location windowsXP CD. Just type CD drive letter (cth E).
Untuk simpan sata driver didalam installation package, aper yang perlu anda buat adalah save dalam HDD.apabila warning window appears click OK dan select destination folder yang dendak di simpan. Pastikan destination partition/HDD cukup ruang untuk store content windows CD tu.
Saya telah test Windows XP home edition, saiznya lebih kurang 566MB. Selepas anda pilih location folder itu tadi, the application akan start copy semua windows installation fail. Dan apabila habis, its will display some information berkenaan dengan windows yang baru kita copy tadi.

Sekarang, click next 2 kali sehingga anda sampai ke skrin dimana ada 4 option untuk dipilih. So, pilih ‘Integrate’ dan selepas itu pilih drivers button dan click next. Dari menu seterusnya, click insert dan select multiple drive folder option dari drop down menu. Option ini akan member kebenaran pada anda untuk brows location dimana downloaded drive akan ditemui.

Next, pilih directory yang berkaitan (driver), just select and click next. Sekarang application akan meminta kebenaran utnuk start integration. Just chose yes and tunggu driver diamasukkan kedalam installation package.

SATAWIN_001-large

SATAWIN_002-large

SATAWIN_003-large

SATAWIN_004-large

SATAWIN_004-large

SATAWIN_006-large

SATAWIN_007-large

SATAWIN_008-large

SATAWIN_009-large

ok, sekarang, driver tu dah ada dalam windows  installation package , tetapi installation package tu tadi kan kita buat dekat dlm HDD, bukan dekat CD kan. So, anda perlukan bootable CD untuk start install windows dalam computer baru anda. Just burn jer semua file2 installation packge tadi kedalam CD. Seblum nak burn dalam CD, kene encapsulate the installation kedalam ISO image dengan menggunakan Nlite application

bukan Nlite, make sure HDD installation folder di pilih dan click next. Select “last session” preset dan click next. Sekarang, dari option menu pilih “bootable ISO” dan click next. Seterusnya, pastikan mode di set kepada “create Image” dan click “make ISO”.

Destination diperlukan dimana ISO image tadi akan di simpan. Setelah image process selesai. Anda bebas untuk burn file tadi kedalam CD dengan mengunakan CD burner software seperti Nero

SATAWIN_010-large

SATAWIN_011-large

Lepas Burn CD tadi, ianya adalah copy kepada CD yang original, tetapi CD baru itu include Sata Driver. So boleh la anda install window kedalam Sata driver untuk windows XP.

Random Posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.