Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » teknologi,komputer dan internet

Create backup Hard disk dengan mengunakan Nortan Ghost

Submitted by m.ruzaini.h on July 5, 2009 – 2:23 pmNo Comment

Dari dulu lagi saya amat berminat dalam hal yang berkaitan dengan computer, walaupun dekat universiti aku tak belajar pasal computer ni, tp itu bukan alasan kan, kat internet, berlambak web pasal computer, yg penting rajin untuk explore. Time aku kat uk ni, ramai gak orang hantar computer kat aku untuk diformatkan, kerana berbagai2 masaalah, pasal virus la, crash la, aper2 la.

Klu nak full format, akan mengambil lebih kurang 1 jam untuk siapkan. Walau pun kejap. Tapi aku rasa kerja ni cukup membosankan. Hehehe.. kalau dah format, mesti la data2,file dalam hard disk akan hilang kalau tak backup. Pastu nak kene cari driver dia lagi, kalau yang takder cd driver. Giler gak tu.. so, kali ni aku nak tunjukkan cara yang senang, untuk buat backup, supaya korang yang tak tau nak format computer tu, boleh backup dan restore semua data balik.

Tutorial kali ini akan menunjukkan bagaimana untuk backup computer dengan menggunakan Norton ghost. Software ni bagus, coz senang nak guna dan aku rasakan software ni adalah yang terbaik untuk backup dan restore. Korang boleh download free (cetak rompak) atau beli jer yang original (mahal oo)

Lepas install, live update dan reboot, screen macam ni akan keluar.

ghost_1

Aku  plugged in enternal hard disk aku and no prob.

ghost_2

As you can see on the next screen, Norton scanned system computer aku aku click ok jer coz recommended settings kan.. lepas ni, follow jer la step2 kat bawah ni. Senang jer

ghost_3

ghost_4

ghost_5

ghost_7

Norton Ghost  chose external drive aku as the backup destination.

ghost_8

ghost_9

Semua jalan lancar. Seperti yang boleh dilihat kita boleh buat kerja lain di computer aku ni walaupun  program tgh executes its commands, just click hide jer. Bagus la software ni.

ghost_10

Apabila Norton Ghost was finished with the backup, file itu akan ada di external hard disk aku.

ghost_11

So far so good, Norton ghost create backup file dalam drive yang berlainan(external hard disk), so aku boleh la store fail tu dalam location yang selamat sekiranya sesuatu berlaku pada computer aku.

Next tutorial, kita akan lihat macamamner nak restore backup file itu tadi.

note:- screenshot ni aku ambil kat internet. sebab aku dah buat kat computer aku, so malas nak buat 2,3 kali.. hahhaha

Random Posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.