Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Education, cerita aku

Process permohonan UK visa di VFS

Submitted by zaini_uitm82 on September 19, 2008 – 12:42 pm8 Comments

Salam

vfs2

Pasal nak g UK ni.. byk benda yg aku belajar and kene buat sendiri. hari ini aku nak share procedure untuk membuat student visa.. ini pengalaman aku sendiri tau.hanya untuk share jer ni. untuk procedure yg sebenarnya.. anda boleh dapatkan di http://www.vfs-uk-my.com/
Mula2 anda perlu buat permohonan online
1. Log on http://www.vfs-uk-my.com/

2. Kalau nak mohon student visa, hanya permohonan secara online diterima

3. Untuk memohon secara online, sile layari http://www.visa4uk.fco.gov.uk/

4. apa yang perlu anda untuk melengkapkan permohonan online ini adalah

  • Passport (mesti valid sekurang2 nya 6 bulan)
  • sijil akademik
  • surat pengesahan jawatan ( sekiranya bekerja )
  • pay slip ( sekiranya berkerja )
  • surat tawaran universiti
  • details yuran,sara hidup di UK
  • alamat di UK ( bubuh jer hall kat u korang tu, atau korang boleh mintak member korang yg dok kat UK tu buat surat yang mengatakan kesanggupan untuk menumpang kan anda.)
  • kalau ada sponsor ( financial affidavit )
  • kalau belanja sendiri atau FAMA ( bukti duit, penyata akaun)
  • jangan luper.. bank draf untuk process fee.
  • itu jer kot.. coz aper yg aku list kan diatas adalah berdasarkan pengalaman aku.. (tp dah 2 minggu ni.. visa tak siap2 lagi.. hampeh tul.. hope semua berjalan dengan lancar)

5. apabila selesai online print online form ni

6. download checklist students dan student survey form. Borang2 ini bolehla didownload di http://www.vfs-uk-my.com/download_app.aspx

7. Anda boleh buat appoitment (tak payah tunggu lama2) atau walkin jer, no prob. Appointment boleh dilakukan di sini.

8. selesai semua, bank draf dah buat.. thenpergi lah kat wisma MCA untuk process.

pasal pembayaran process fee tu.. aku nasihatkan jgn la korang guna bank deposit dekat “alien” bank tu.. coz kalau dia tersilap masuk akaun, anda terpaksa keluarkan duit sendiri (coz duit yg telah di bankin kan tadi tidak diterima) untuk membuat bank draf..

aku cerita tu coz aku dah terkena.. aku ikut step by step yg terdapat dekat web site VFS tu.. sekali biler nak submit application dia kata sy silap masukkan ke akaun US VFS and bukan nya UK VFS. suker2 jer salah kan org.. sepatutnya dia kene salah kan sendiri.. nak tau saper yg salah kan aku tu… ko tengok dekat picture specification tu ( dekat VFS website). lelaki tu.. belagak nak mampus..

berlari la aku kat MAYBANK ampang park. buat bank draf.. lepas tu aku terus g tingkat 19 and guy kat kaunter tu.. very nice.. dia cakap.. bank yg salah.. silap no acc. and dia berjanji dalam 3 hari bekerja.. duit sy akan di masukkan balik ke dalam akaun saya.. alhamdullilah memang 3 hari tepat.. duit tu ada dekat acc sy..

sekarang, selepas 2 minggu submit application, visa still tak tau dapat ker tidak.. and flight aku esok (20/9) telah aku tunda ke 23/9. harap semua akan settle isnin ni..insyallah.. mari lah kita berdoa..

Related Post

8 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.