Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pengurusan Kewangan

ODASB VS ODASB+CC :- part 1
November 14, 2010 – 1:49 am | One Comment

ODASB VS ODASB+CC
salam,
kita sedia maklum yang kita akan mendapat kemudahan Overdraft (OD) dimana ASB adalah gadaian kita untuk mendapat kemudahan itu.. untuk ODASB ianya bukan 1 to 1 basis.. kebiasaan OD yang kita dapat adalah …

Bagaimana kiraan dividen ASB
November 7, 2010 – 2:16 am | 51 Comments

salam,
Kita dapat lihat kesedaran meningkat untuk menyimpan dikalangan rakyat malaysia terutamanya pada orang melayu dan ramai juga yang tahu ASB adalah unit amanah yg memberi pulangan yg konsisten kepada pemegang unitnya, dan yg lebih istimewa …

al kisah ASB
November 6, 2010 – 10:48 am | 7 Comments

salam,
actually.. banyak cara untuk manipulate ASB ni.. tp kalau kita salah cara.. akan makan diri sendiri..
bg aku, kalau hanya membaca buku tanpa guru.. MUNGKIN kita berguru dengan setan.. mungkin akan tersesat jalan.. dan akhirnya memakan …

self saving VS loan ASB
October 14, 2010 – 2:15 am | 57 Comments
self saving VS loan ASB

salam,
saya ingin menerangkan apakah perbezaan diantara self saving dengan loan asb.
Self saving
Case 1:- monthly saving for 1 year
saving bulanan (ASB) :- RM 1,128.76
total saving selepas setahun :- RM 13,545.14
dividen tahun pertama (7%, , bonus 2%) …

bagaimana hendak mendapat pulangan keuntungan melebihi 10% untuk setahun
October 6, 2010 – 1:28 pm | 7 Comments

salam,
macammaner yer nak dapat keuntungan melebihi 10% setahun.. asb just bagi average 7% jer.. so.. untuk memaksimumkan kadar pulangan pelaburan yang kita buat..kita perlu tahu caranya..
anda semua tentu pernah dengar loan ASB.. so, cara yang …

Kelas CFP ku telah bermula
August 9, 2010 – 1:56 am | 7 Comments
Kelas CFP ku telah bermula

salam,
semalam, dari jam 9 pagi – 5 ptg.. kelas Certified financial planner (CFP) di Kolej Damansara Utama (KDU) telah bermula.. sebanyak 7 kelas akan aku ikuti untuk modul pertama ni, kiranya2 dalam 2 bulan akan …

Syarat-syarat permohonan OD/ASB(OD pledge ASB) menggunakan syarikat tunggal
July 15, 2010 – 1:47 am | 11 Comments

Salam,
Disini aku sertakan syarat2 yang aku perolehi dari Bro geng FB ODASB

syarikat milikan tunggal ( tak boleh perkongsian atau Sdn Bhd)
sijil2/lesen yang berkaitan spt PKK bg kontraktor,MoF klu berkaitan dgn kerja2 membekal, (lampirkan …

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #3
July 10, 2010 – 6:09 am | No Comment
perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #3

Salam,
Hari ni aku happy bcoz CIMB dah masukkan duit ODASB aku.. rasanya lebih kurang 2 minggu la ambil masa untuk process.. cepat sungguh.. tu yang best.. walaupun sekarang PNB tak benarkan permohonan ODASB untuk pemohon …

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #2
June 24, 2010 – 6:08 am | 2 Comments
perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #2

Salam,
petang 22/6/2010 lepas aku pergi tukar ASB aku ke sijil.. then pergi ke CIMB ayer Keroh untuk apply OD.. and then semalam aku call pegawai bank (Sonia Georgia Tay – 0166473254) dia kata dah lulus.. …

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part 1
June 23, 2010 – 3:25 am | 11 Comments
perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part 1

Salam,
Setelah lama mengkaji dan belajar dengan otai2 mengenai ASB/OD akhirnya aku berjaya menyiapkan satu platform berjumlah RM XXX,XXX.00.
walaupun tak banyak.. tapi ok la.. rasanya tak perlu kot aku nak cerita pasal kelebihan ODASB ni.. klu …

Ada apa dengan CCRIS
May 26, 2010 – 2:09 am | 19 Comments
Ada apa dengan CCRIS

Apa itu CCRIS, sebelum ni.. aku try surf dalam internet.. nak tahu pasal CCRIS ni yang sebenarnya.. yang banyak ada , adalah general overview jer.. macam ambil info dari bank negara website dan translate …

OD/ASB ilustration using excel
May 18, 2010 – 5:26 am | 9 Comments

salam,
rasa dah lama tak berblog.. maklumlah.. bizi sikit dengan kerja..
hari ni aku nak share dengan semua berkenaan dengan asb/od.. aku ada buat ilustration menggunakan excel.. for 10 years forecast… so.. OD/ASB excel file ni free …

Bersama Bro Tarmizie di shah alam
February 14, 2010 – 3:24 am | 22 Comments

salam,
malam tadi lepak dengan bro Tarmizie otai OD di pelita nasi kandar di sec 9 shah alam, dari jam 10 sampai kul 12 tgh malam.. selalunya aku ajar student, sekarang aku jadi student and kene …

Seminar En Aziz CFP di putrajaya 24/1/2010
January 28, 2010 – 4:41 am | 16 Comments

salam,
hari ni just nak cerita apa yang saya dapat dari seminar en aziz di putrajaya pada ahad yang lepas..
saya sampai disana lebih kurang jam 3.30 ptg.. lepas daftar.. and waiting dalam bilik lebih kurang 30 …