Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pengurusan Kewangan

IPO FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS BERHAD
April 27, 2012 – 7:17 am | 4 Comments

Salam semua,
sejak dua menjak ni.. kecoh isu  penyenaraian FGVH, untung atau tidak.. itu kita tak pasti.. tapi berdasarkan track record felda ni.. rasanya boleh buat untung..
hari ni MITI telah keluarkan offer untuk memohon kuota bumiputra …

Syer Bank Rakyat dapat 20% untuk tahun 2011
March 27, 2012 – 6:37 am | 6 Comments

Salam,
setelah menunggu sekian lama, akhirnya pengumuman pengangihan keuntungan tahun 2011 untuk pemegang syer telah diadakan semalam. menteri mengumumkan bahawa kadar keuntungan adalah sebanyak 20%. tinggi beb.. 15% dia akan bagi tunai, dan bakinya akan diberi …

berapa return of investment (ROI) aku tahun lepas 2011
February 14, 2012 – 3:02 am | 7 Comments

Salam,
rasanya nak share sikit kot beraper yang aku dapat untuk salah satu tekni yang aku guna OD ASB sebagai platform untuk tahun lepas(2011)..
from OD aku telah keluarkan RM55,000 and dump terus dalam ASB.. charge yang …

Dividen dan bonus ASB 2011 telah diumumkan
December 20, 2011 – 1:42 am | 5 Comments

salam,
semalam PNB telah mengumumkan agihan pendapatan untuk Amanah Saham Bumuputra ASB untuk akaun berakhir 31 disember 2011..
sebelum ni dalam pos aku yang sebelum ni aku jangkakan ASB akan mendapat 7.75% dividen and 1% bonus(rujuk).. tapi …

pengumuman dividen ASB 2011 kembali menghangat..
December 5, 2011 – 1:46 am | 11 Comments

salam,
bulan 12 bulan yang dinantikan oleh semua pemengang akaun ASB.. agak2 beraper yer dividen untuk kali ini..
berdasarkan peningkatan keuntungan sime darby dan keuntungan maybank group.. aku rasa tahun ni akan ada peningkatan dari segi dividen..
aku …

maybank offer balance transfer 0% interest untuk 12 bulan sehingga 31 disember 2011
October 24, 2011 – 1:54 am | No Comment
maybank offer balance transfer 0% interest untuk 12 bulan sehingga 31 disember 2011

salam,
kad kredit boleh jd berguna kalau kita tahu untuk guna, tp klu salah guna, alamatnya.. terperangkap didalam hutang.. contoh kebaikan CC adalah balance transfer, entah kenapa, banyak pulak bank yang buat promosi 0% balance transfer.. …

Perang hartanah
July 30, 2011 – 1:24 pm | No Comment
Perang hartanah

salam,
Td aku pergi seminar thriller hartanah DSR (dr Shah Razali – guru hartanah) dekat puchong dari kul 10 sampai kul 2.. tp aku tak stay sampai abis coz ada hal sikit…. so agak menarik talk …

nak cerita ker tak nak…
January 7, 2011 – 4:26 pm | 7 Comments

salam,
aku sebenarnya tak pasti nak cerita atau tidak pasal pelaburan emas ni… pelaburan emas adalah salah satu daripada portfolio pelaburan aku.. tp aku tak suka sgt nak cerita pasa gold dalam blog aku ni.. mungkin …

Pengumuman Dividen/bonus unit untuk investment linked fund MAA takaful
January 7, 2011 – 1:44 am | 8 Comments
Pengumuman Dividen/bonus unit untuk investment linked fund MAA takaful

Salam semua,
hari ni baru dapat info dari Boss tentang kadar dividen yang diberikan untuk dana investment-linked MAA takaful iaitu
GROWTH FUND : 15 unit bagi setiap 100 unit (15%)
BALANCED FUND : 12 unit bagi setiap 100 …

Saya sudah update buku ASB, anda bila lagi :)
January 5, 2011 – 1:43 am | One Comment
Saya sudah update buku ASB, anda bila lagi :)

salam
aku pergi pejabat pos semalam untuk update buku bank, ramai betul orang.. selalunya pejabat pos ayer keroh ni tak la ramai sgt pun.. dek kerana penangan dividen ASB ni.. maka berbondong2 orang datang untuk melawat..
Kadang2 …

berapa dividen ASB yang kita dapat hari ni?
January 3, 2011 – 9:11 am | 135 Comments
berapa dividen ASB yang kita dapat hari ni?

Salam semua,
nampaknya, ramai yang search di internet pasal nak kira dividen ASB 2010, dividen 7.5% bonus 1.25%.. sebelum ni aku dah ada tulis pasal dividen ASB ni (click ).. tapi macam susah nak faham rasanya.. …

apa yang menarik tentang loan ASB
January 2, 2011 – 11:12 am | 115 Comments
apa yang menarik tentang loan ASB

salam, sebelum ni aku cerita pasal  perbezaan  self saving and loan asb( click — link) itu pun ilustration untuk 5 tahun sahaja, tapi jika kita nak masuk loan ASB ni.. bukan kita nak bayar sampai …

ODASB VS ODASB+CC :- Part 2
December 22, 2010 – 7:13 am | 6 Comments

Salam,
Kali ni saya nak sambung cerita pasal ODASB VS ODASB+CC, hari tu saya cerita pasal teknik gandaan guna CC.. so, kali ni saya nak terangkan penggunaan ODASB tanpa CC.. tapi still mengekalkan perbelanjaan bulanan sebanyak …

Perlukah takaful untuk penjawat awam??
December 14, 2010 – 7:21 am | 7 Comments

salam,
hari ni nak bercerita mengenai takaful, bukan pasal ODASB..
macam ni, saya sekarang bekerja dengan kerajaan under kementerian pengajian tinggi.. so, semua orang sedia maklum, sebagai penjawat awam, kami diberi kemudahan medical di hospital kerajaan, orang …