Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pengurusan Kewangan

UPDATE:- pengeluaran dividen ASB dari luar negara tanpa hadir dikaunter.. (kisah pengalaman sendiri)
January 7, 2014 – 2:25 pm | 10 Comments

Salam,
Dgr cerita ramai yang masih beratur di bank and dipejabat post untuk keluar duit dividen asb atau hanya nak update buku…
aku tak dpt nak beratur sama2 dengan korang.. coz tidak berada dimalaysia… takkan nak balik …

update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
January 2, 2014 – 10:32 am | 2 Comments
update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

salam,
Azam baru ditahun baru…
korang dah update ke buku asb korang.. rasanya dah ramai yg penat beratur tadi kan.. hahahah..
aku still tak tahu berapa dividen aku, coz aku kat uk sekarang ni… mintak tlg bapak mertua …

pengumuman dividen ASB 2014/2013
December 19, 2013 – 10:20 am | 10 Comments
pengumuman dividen ASB 2014/2013

salam,

text yang aku petik dari utusan online:-
KUALA LUMPUR 19 Dis. – Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan bagi Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun 2013 sebanyak 7.70 …

Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
November 28, 2013 – 7:55 am | 19 Comments
Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

Salam semua,
kita semakin menghampiri penghujung tahun 2013, dan seperti yang semua tunggu-tunggukan adalah pengumuman dividen asb 2014.
agak2 korang lah, berapa ye kita akan dapat.. aku rasa dividen dalam 7.8% dan bonus 1%..
sebab apa aku teka …

apakah itu hibah
October 2, 2013 – 5:44 am | No Comment
apakah itu hibah

.
apakah itu hibah?
Hibah secara asasnya bermaksud pemberian, sedekah atau hadiah melibatkan akad yang mengandungi pemberian hak milik oleh pemilik harta kepada seseorang secara sukarela semasa hayatnya atas dasar kasih sayang tanpa mengharapkan balasan (’iwad).
sila …

Pengurusan aliran tunai dan kredit anda
October 2, 2013 – 5:25 am | No Comment

Salam,

disini ada satu video yang amat berguna didalam pengurusan aliran tunai dan kredit anda..
Tidak kira berapa gaji anda, jika anda dapat menjimatkan perbelanjaan dengan mengurangkan kehendak, anda akan mempunyai lebihan duit untuk disimpan dan …

wasiat dan hibah ASB anda
October 2, 2013 – 5:17 am | No Comment
wasiat dan hibah ASB anda

salam,
Dulu saya pernah cerita pasal hibah asnb di http://perjalananku.com/?p=2950..
sekali lagi saya nasihatkan kepada pemegang unit amanah saham ASNB terutamanya yang mempunyai loan asb agar pergi ke pejabat asnb untuk melanggan perkhidmatan hibah ini agar pengangihan …

Jualan balik atau pengeluaran ASB dari luar negara
July 17, 2013 – 4:49 am | 2 Comments
Jualan balik atau pengeluaran ASB dari luar negara

salam,
just nak share cara2 pengeluaran asb atau mana2 produk asnb yang lain jika anda berada diluar negara dalam satu tempoh masa yang lama..
saya pun akan pergi sambung balajar diluar negara lama, so penting bagi saya …

Pengalaman RUmah Lelong:- tunggakan bil letrik (TNB)
June 4, 2013 – 3:03 am | No Comment
Pengalaman RUmah Lelong:- tunggakan bil letrik (TNB)

salam dan selamat sejahtera,
apo, bill letrik bulan ni RM1000, gilo kentang punya mahal… hahahah.. memang gila pun kalau bill letrik sampai Rm1000 untuk rumah pangsapurikan…
untuk kes rumah lelong, kebanyakan bank pelelong tidak akan cover bill …

perabut murah untuk dijual
April 1, 2013 – 3:42 am | No Comment
perabut murah untuk dijual

salam,
perabut murah untuk dijual… ini ayat bukan bermaksud aku ada nak jual perabut… tp nak cerita pasal nak fully furnish kan rumah sewa kami (wife and me)…
bayar bank RM600, kalau unit fully furnish boleh bg …

Hibah atau wasiat untuk produk ASNB (ASB,ASD,ASW2020 dan lain2)
March 29, 2013 – 2:03 am | 5 Comments
Hibah atau wasiat untuk produk ASNB (ASB,ASD,ASW2020 dan lain2)

Salam,
Wasiat atau hibah atau tidak berwasiat… kalau tak berwasiat confirm akan leceh dan lama prosesnya… kalau berwasiat pun agak lama proses dia…
kalau kita lihat kepada akaun KWSP,insuran,takaful @ tabung haji… kesemuanya ini boleh kita letakkan …

cukai pendapatan untuk tahun 2012 (income tax 2012)
March 25, 2013 – 6:42 am | 2 Comments
cukai pendapatan untuk tahun 2012 (income tax 2012)

salam sejahtera,
kali ni aku nak cerita sekit pasal income tax @ cukai pendapatan tahunan kita… ini nak cerita pun sebab aku br jer dapat bali refund cukai yang terlebih bayar… cepat seh.. 2 minggu jer …

divden bank rakyat untuk tahun berakhir 2012 / 2013
March 14, 2013 – 3:17 am | No Comment
divden bank rakyat untuk tahun berakhir 2012 / 2013

Salam,
semalam bank rakyat mengumumkan kadar dividen untuk tahun kewangan berakhir 2012… kali ini macam tahun lepas, ada bonus untuk penambahan syer… cash dapat dalam 16% manakala penambahan syer sebanyak 2%.. total dividen bank rakyat tahun …

Beli rumah tapi dapat CASH RM31,500
January 8, 2013 – 8:52 am | 6 Comments
Beli rumah tapi dapat CASH RM31,500

Salam,
post kali ini berkenaan dengan proces pengeluaran rumah pertama…
aku dan bini aku baru beli rumah disunway dengan harga below warket value – RM155k… markup harga sampai Rm170k…. so aku bg owner downpayment sebanyak RM15,500… loan …