Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Amanah Saham Bumiputra & ASNB

self saving VS loan ASB
October 14, 2010 – 2:15 am | 57 Comments
self saving VS loan ASB

salam,
saya ingin menerangkan apakah perbezaan diantara self saving dengan loan asb.
Self saving
Case 1:- monthly saving for 1 year
saving bulanan (ASB) :- RM 1,128.76
total saving selepas setahun :- RM 13,545.14
dividen tahun pertama (7%, , bonus 2%) …

bagaimana hendak mendapat pulangan keuntungan melebihi 10% untuk setahun
October 6, 2010 – 1:28 pm | 7 Comments

salam,
macammaner yer nak dapat keuntungan melebihi 10% setahun.. asb just bagi average 7% jer.. so.. untuk memaksimumkan kadar pulangan pelaburan yang kita buat..kita perlu tahu caranya..
anda semua tentu pernah dengar loan ASB.. so, cara yang …

Syarat-syarat permohonan OD/ASB(OD pledge ASB) menggunakan syarikat tunggal
July 15, 2010 – 1:47 am | 11 Comments

Salam,
Disini aku sertakan syarat2 yang aku perolehi dari Bro geng FB ODASB

syarikat milikan tunggal ( tak boleh perkongsian atau Sdn Bhd)
sijil2/lesen yang berkaitan spt PKK bg kontraktor,MoF klu berkaitan dgn kerja2 membekal, (lampirkan …

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #3
July 10, 2010 – 6:09 am | No Comment
perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #3

Salam,
Hari ni aku happy bcoz CIMB dah masukkan duit ODASB aku.. rasanya lebih kurang 2 minggu la ambil masa untuk process.. cepat sungguh.. tu yang best.. walaupun sekarang PNB tak benarkan permohonan ODASB untuk pemohon …

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #2
June 24, 2010 – 6:08 am | 2 Comments
perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #2

Salam,
petang 22/6/2010 lepas aku pergi tukar ASB aku ke sijil.. then pergi ke CIMB ayer Keroh untuk apply OD.. and then semalam aku call pegawai bank (Sonia Georgia Tay – 0166473254) dia kata dah lulus.. …

perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part 1
June 23, 2010 – 3:25 am | 11 Comments
perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part 1

Salam,
Setelah lama mengkaji dan belajar dengan otai2 mengenai ASB/OD akhirnya aku berjaya menyiapkan satu platform berjumlah RM XXX,XXX.00.
walaupun tak banyak.. tapi ok la.. rasanya tak perlu kot aku nak cerita pasal kelebihan ODASB ni.. klu …

OD/ASB ilustration using excel
May 18, 2010 – 5:26 am | 9 Comments

salam,
rasa dah lama tak berblog.. maklumlah.. bizi sikit dengan kerja..
hari ni aku nak share dengan semua berkenaan dengan asb/od.. aku ada buat ilustration menggunakan excel.. for 10 years forecast… so.. OD/ASB excel file ni free …

Protected: ASB/OD
December 28, 2009 – 7:10 am | Enter your password to view comments

There is no excerpt because this is a protected post.

financial project.. ASB/OD/Card Credit
December 27, 2009 – 10:14 am | 4 Comments
financial project.. ASB/OD/Card Credit

Salam,
sekarang aku tgh plan satu project untuk memantapkan plan kewangan aku. guna ASB OD, benda ni dah lama di amalkan, dan ianya adalah salah satu kaedah/nasihat certified financial planner kepada client yg mempunyai masaalah card …