Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Amanah Saham Bumiputra & ASNB

Hari untuk update buku ASB untuk dividen tahun 2011
January 3, 2012 – 12:50 am | No Comment

Salam,
hari ni ASB kembali didagangkan.. so, hari ni akan penuhlah pejabat pos, maybank, cimb, and RHB. semua pakat nak update buku ASB, nak tahu beraper dividen yang diperolehi..
ada yang nak biarkan jer dividen tu dalam …

Dividen dan bonus ASB 2011 telah diumumkan
December 20, 2011 – 1:42 am | 5 Comments

salam,
semalam PNB telah mengumumkan agihan pendapatan untuk Amanah Saham Bumuputra ASB untuk akaun berakhir 31 disember 2011..
sebelum ni dalam pos aku yang sebelum ni aku jangkakan ASB akan mendapat 7.75% dividen and 1% bonus(rujuk).. tapi …

pengumuman dividen ASB 2011 kembali menghangat..
December 5, 2011 – 1:46 am | 11 Comments

salam,
bulan 12 bulan yang dinantikan oleh semua pemengang akaun ASB.. agak2 beraper yer dividen untuk kali ini..
berdasarkan peningkatan keuntungan sime darby dan keuntungan maybank group.. aku rasa tahun ni akan ada peningkatan dari segi dividen..
aku …

amanah saham 1 malaysia (AS1M) & Bonus 1/2 bulan
August 8, 2011 – 1:12 pm | No Comment
amanah saham 1 malaysia (AS1M) & Bonus 1/2 bulan

Salam,
selamat berpuasa.. dah seminggu kita berpuasa yer.. cepat betul masa berlalu.. time kecik2 dulu… 1 minit tu, umpama sejam.. itu cerita dulu2.. sekarang cerita hangat…
AS1M sekarang boleh dilabur dengan menggunakan duit akaun 1 KWSP.. dulu …

berapa dividen ASM (amanah saham malaysia) untuk tahun kewangan 2010
March 18, 2011 – 2:59 am | No Comment
berapa dividen ASM (amanah saham malaysia) untuk tahun kewangan 2010

salam,
Permodalan Nasional Bhd. (PNB), telah mengumumkan pengagihan pendapatan sebanyak 6.38 sen seunit untuk Amanah Saham Malaysia (ASM) bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Mac 2011 dimana pata tahun sebelum itu pulangan ASM adalah sebanyak 6.30. …

Saya sudah update buku ASB, anda bila lagi :)
January 5, 2011 – 1:43 am | One Comment
Saya sudah update buku ASB, anda bila lagi :)

salam
aku pergi pejabat pos semalam untuk update buku bank, ramai betul orang.. selalunya pejabat pos ayer keroh ni tak la ramai sgt pun.. dek kerana penangan dividen ASB ni.. maka berbondong2 orang datang untuk melawat..
Kadang2 …

berapa dividen ASB yang kita dapat hari ni?
January 3, 2011 – 9:11 am | 135 Comments
berapa dividen ASB yang kita dapat hari ni?

Salam semua,
nampaknya, ramai yang search di internet pasal nak kira dividen ASB 2010, dividen 7.5% bonus 1.25%.. sebelum ni aku dah ada tulis pasal dividen ASB ni (click ).. tapi macam susah nak faham rasanya.. …

apa yang menarik tentang loan ASB
January 2, 2011 – 11:12 am | 115 Comments
apa yang menarik tentang loan ASB

salam, sebelum ni aku cerita pasal  perbezaan  self saving and loan asb( click — link) itu pun ilustration untuk 5 tahun sahaja, tapi jika kita nak masuk loan ASB ni.. bukan kita nak bayar sampai …

ODASB VS ODASB+CC :- Part 2
December 22, 2010 – 7:13 am | 6 Comments

Salam,
Kali ni saya nak sambung cerita pasal ODASB VS ODASB+CC, hari tu saya cerita pasal teknik gandaan guna CC.. so, kali ni saya nak terangkan penggunaan ODASB tanpa CC.. tapi still mengekalkan perbelanjaan bulanan sebanyak …

agihan pendapatan / dividen ASB untuk tahun berakhir disember 2010
December 21, 2010 – 4:02 am | No Comment

PNB telah mengumumkan pengagihan pendapatan untuk ASB sebanyak 7.5% dan bonus sebanyak 1.25%. alhamdullilah..

dividen ASB 2010
December 19, 2010 – 1:15 pm | 5 Comments
dividen ASB 2010

salam,
Ramai tul dok search dalam google pasal dividen ASb 2010 ni.. agak2 beraper yer.. rasanya selasa ni akan diumumkan pengagihan keuntungan untuk tahun 2010.. kalau ikut trend amanah saham PNB yang lain, semuanya menunjukkan peningkatan …

ODASB VS ODASB+CC :- part 1
November 14, 2010 – 1:49 am | One Comment

ODASB VS ODASB+CC
salam,
kita sedia maklum yang kita akan mendapat kemudahan Overdraft (OD) dimana ASB adalah gadaian kita untuk mendapat kemudahan itu.. untuk ODASB ianya bukan 1 to 1 basis.. kebiasaan OD yang kita dapat adalah …

Bagaimana kiraan dividen ASB
November 7, 2010 – 2:16 am | 51 Comments

salam,
Kita dapat lihat kesedaran meningkat untuk menyimpan dikalangan rakyat malaysia terutamanya pada orang melayu dan ramai juga yang tahu ASB adalah unit amanah yg memberi pulangan yg konsisten kepada pemegang unitnya, dan yg lebih istimewa …

al kisah ASB
November 6, 2010 – 10:48 am | 7 Comments

salam,
actually.. banyak cara untuk manipulate ASB ni.. tp kalau kita salah cara.. akan makan diri sendiri..
bg aku, kalau hanya membaca buku tanpa guru.. MUNGKIN kita berguru dengan setan.. mungkin akan tersesat jalan.. dan akhirnya memakan …