Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Amanah Saham Bumiputra & ASNB

pengumuman dividen ASB 2014/2013
December 19, 2013 – 10:20 am | 10 Comments
pengumuman dividen ASB 2014/2013

salam,

text yang aku petik dari utusan online:-
KUALA LUMPUR 19 Dis. – Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan bagi Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun 2013 sebanyak 7.70 …

Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
November 28, 2013 – 7:55 am | 19 Comments
Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

Salam semua,
kita semakin menghampiri penghujung tahun 2013, dan seperti yang semua tunggu-tunggukan adalah pengumuman dividen asb 2014.
agak2 korang lah, berapa ye kita akan dapat.. aku rasa dividen dalam 7.8% dan bonus 1%..
sebab apa aku teka …

apakah itu hibah
October 2, 2013 – 5:44 am | No Comment
apakah itu hibah

.
apakah itu hibah?
Hibah secara asasnya bermaksud pemberian, sedekah atau hadiah melibatkan akad yang mengandungi pemberian hak milik oleh pemilik harta kepada seseorang secara sukarela semasa hayatnya atas dasar kasih sayang tanpa mengharapkan balasan (’iwad).
sila …

wasiat dan hibah ASB anda
October 2, 2013 – 5:17 am | No Comment
wasiat dan hibah ASB anda

salam,
Dulu saya pernah cerita pasal hibah asnb di http://perjalananku.com/?p=2950..
sekali lagi saya nasihatkan kepada pemegang unit amanah saham ASNB terutamanya yang mempunyai loan asb agar pergi ke pejabat asnb untuk melanggan perkhidmatan hibah ini agar pengangihan …

Jualan balik atau pengeluaran ASB dari luar negara
July 17, 2013 – 4:49 am | 2 Comments
Jualan balik atau pengeluaran ASB dari luar negara

salam,
just nak share cara2 pengeluaran asb atau mana2 produk asnb yang lain jika anda berada diluar negara dalam satu tempoh masa yang lama..
saya pun akan pergi sambung balajar diluar negara lama, so penting bagi saya …

Hibah atau wasiat untuk produk ASNB (ASB,ASD,ASW2020 dan lain2)
March 29, 2013 – 2:03 am | 5 Comments
Hibah atau wasiat untuk produk ASNB (ASB,ASD,ASW2020 dan lain2)

Salam,
Wasiat atau hibah atau tidak berwasiat… kalau tak berwasiat confirm akan leceh dan lama prosesnya… kalau berwasiat pun agak lama proses dia…
kalau kita lihat kepada akaun KWSP,insuran,takaful @ tabung haji… kesemuanya ini boleh kita letakkan …

Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???
January 2, 2013 – 1:36 am | 7 Comments
Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???

Salam semua,
hari ni dah 2 januari 2013… so dah masuk tahun baru.. dan yang bestnya.. hari ni dah boleh update buku ASB.. mesti ramai orang di bank and pejabat pos.. aku selalunya akan update lewat …

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..
November 7, 2012 – 1:49 am | 62 Comments

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..
ini adalah artikle version baru untuk post http://perjalananku.com/?p=2583
Disini saya dah modified sikit untuk teknik CC ni..
Dimana just sediakan modal untuk tahun 1,
untuk tahun ke 2 guna dividen …

Dividen amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2012
September 28, 2012 – 1:37 am | 2 Comments
Dividen amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2012

salam semua,
semalam PNB telah mengumumkan pengagihan pulangan / dividen AS1m untuk tahun 2011/2012 sebanyak 6.60 sen untuk setiap unit, nak senang kira adalah 6.6% (kerana harga unit adalah tetap RM1/unit)..
jikalau compare dengan kadar dividen pada …

Dividen Amanah Saham Wawasan 2020 untuk tahun 2012
August 28, 2012 – 2:48 am | No Comment
Dividen Amanah Saham Wawasan 2020 untuk tahun 2012

Salam,
PNB telah mengumumkan pengagihan keuntungan untuk ASW2020 bagi tahun kewangan berakhir ogos 2012 iaitu sebanyak 6.6 sen sesaham atau 6.6% dividen..
Unit aku dalam ASW2020 ni tak la banyak, coz dana ni dah penuh.. so aku …

Ebook :- Pengalaman saya menjana income melebihi 50% keuntungan ROI setiap tahun.
July 5, 2012 – 9:22 am | 10 Comments

Salam,
setelah beberapa tahun memanipulasi ASB,LASB,CC,Overdraf untuk menghasilkan pulangan yang tinggi setiap tahun. dan dengan pengalaman itu, saya sekarang dalam proses menyiapkan satu Ebook tentang kaedah yang telah saya guna.
Dalam ebook itu nanti akan saya terangkan …

merempit ASB dengan kredit card (CC + LASB)
July 3, 2012 – 6:14 am | 19 Comments
merempit ASB dengan kredit card (CC + LASB)

salam,
ini adalah kesinambungan artikle saya sebelum ini http://perjalananku.com/?p=2568 berkenaan dengan merempit ASB loan dengan cash redy dari citibank.. tp macam susah nak dapat kalau apply cash ready ni..
so, ada satu cara lagi, iaitu dengan menggunakan …

merempit ASB dengan teknik cash ready citibank – yearly return >100%
June 20, 2012 – 5:31 am | 14 Comments
merempit ASB dengan teknik cash ready citibank  – yearly return >100%

Salam dan selamat sejahtera,
semalam aku sajer2 jer belek2 cash ready citibank produk ni.. aku tak apply pun..
cash ready dari citibank ni umpama Overdraf.. cuma takder cagaran macam ODASB.. secara ringkas..ianya adalah clean OD.. tp interest …

sediakan payung sebelum hujan (LASBi, MAA TAKAFUL, Tabung Haji)
June 6, 2012 – 9:02 am | No Comment

salam semua,
dah lama rasanya tak buat article tentang takaful…hari nak cerita simple jer.. mungkin macammana urus tentang polisi atau perlindungan ni..
semua sedia maklum, takaful ni adalah product yang boleh membantu kita apa bila ditimpa kesusahan.. …