Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pelaburan / investment

divden bank rakyat untuk tahun berakhir 2012 / 2013
March 14, 2013 – 3:17 am | No Comment
divden bank rakyat untuk tahun berakhir 2012 / 2013

Salam,
semalam bank rakyat mengumumkan kadar dividen untuk tahun kewangan berakhir 2012… kali ini macam tahun lepas, ada bonus untuk penambahan syer… cash dapat dalam 16% manakala penambahan syer sebanyak 2%.. total dividen bank rakyat tahun …

Dividen dan bonus tabung haji tahun 2012 / 2013
February 8, 2013 – 5:40 am | No Comment
Dividen dan bonus tabung haji tahun 2012 / 2013

Salam,
wah2… semalam tabung haji telah mengumumkan agihan pendapatan bg tahun berakhir 2012… tertinggi dalam sejarah 50 tahun penubuhan oooo….. 6.5% dividen campur 1.5% bonus jubli perak…
tentang bonus tu aku tak tau nak kira macammane… rasanya …

Beli rumah tapi dapat CASH RM31,500
January 8, 2013 – 8:52 am | 6 Comments
Beli rumah tapi dapat CASH RM31,500

Salam,
post kali ini berkenaan dengan proces pengeluaran rumah pertama…
aku dan bini aku baru beli rumah disunway dengan harga below warket value – RM155k… markup harga sampai Rm170k…. so aku bg owner downpayment sebanyak RM15,500… loan …

Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???
January 2, 2013 – 1:36 am | 7 Comments
Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???

Salam semua,
hari ni dah 2 januari 2013… so dah masuk tahun baru.. dan yang bestnya.. hari ni dah boleh update buku ASB.. mesti ramai orang di bank and pejabat pos.. aku selalunya akan update lewat …

berapa Dividen ASB untuk tahun 2012 / 2013
December 19, 2012 – 4:51 am | One Comment
berapa Dividen ASB untuk tahun 2012 / 2013

Salam,
dah nak hujung tahun 2012, maka ramai yang berkira2 akan dapat berapa dividen / bonus ASB..
kalau nak diikutkan dana yang lain seperti as1m,ASW dan lain2, ianya menunjukkan peningkata..
so saya rasa kali ni pulangan dividen asb …

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..
November 7, 2012 – 1:49 am | 62 Comments

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..
ini adalah artikle version baru untuk post http://perjalananku.com/?p=2583
Disini saya dah modified sikit untuk teknik CC ni..
Dimana just sediakan modal untuk tahun 1,
untuk tahun ke 2 guna dividen …

properties investment:- pembelian 2 biji rumah di mentari court 2012
October 31, 2012 – 4:33 am | 7 Comments
properties investment:- pembelian 2 biji rumah di mentari court 2012

salam dan selamat sejahtera,
Tinggal lagi 2 bulan lagi sebelum tahun 2013 menjelma..
insyallah untuk tahun ni aku akan membeli 2 unit apartment di mentari court dan sebidang tanah bunglow di melaka..
orang kata properties sekarang agak panas, …

Dividen amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2012
September 28, 2012 – 1:37 am | 2 Comments
Dividen amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2012

salam semua,
semalam PNB telah mengumumkan pengagihan pulangan / dividen AS1m untuk tahun 2011/2012 sebanyak 6.60 sen untuk setiap unit, nak senang kira adalah 6.6% (kerana harga unit adalah tetap RM1/unit)..
jikalau compare dengan kadar dividen pada …

Redeem lagi (31 july 2012)
July 31, 2012 – 3:17 am | No Comment
Redeem lagi (31 july 2012)

Salam,
sempena bulan puasa yang mulia ini, aku mengucapkan selamat berpuasa semua, dan untuk raya yang bakal menghampiri, aku sekali lagi telah mereedemkan diriku dengan bonus points dari kredit kad CIMB..
kali ini aku telah perolehi RM125 …

Ebook :- Pengalaman saya menjana income melebihi 50% keuntungan ROI setiap tahun.
July 5, 2012 – 9:22 am | 10 Comments

Salam,
setelah beberapa tahun memanipulasi ASB,LASB,CC,Overdraf untuk menghasilkan pulangan yang tinggi setiap tahun. dan dengan pengalaman itu, saya sekarang dalam proses menyiapkan satu Ebook tentang kaedah yang telah saya guna.
Dalam ebook itu nanti akan saya terangkan …

merempit ASB dengan kredit card (CC + LASB)
July 3, 2012 – 6:14 am | 19 Comments
merempit ASB dengan kredit card (CC + LASB)

salam,
ini adalah kesinambungan artikle saya sebelum ini http://perjalananku.com/?p=2568 berkenaan dengan merempit ASB loan dengan cash redy dari citibank.. tp macam susah nak dapat kalau apply cash ready ni..
so, ada satu cara lagi, iaitu dengan menggunakan …

merempit ASB dengan teknik cash ready citibank – yearly return >100%
June 20, 2012 – 5:31 am | 14 Comments
merempit ASB dengan teknik cash ready citibank  – yearly return >100%

Salam dan selamat sejahtera,
semalam aku sajer2 jer belek2 cash ready citibank produk ni.. aku tak apply pun..
cash ready dari citibank ni umpama Overdraf.. cuma takder cagaran macam ODASB.. secara ringkas..ianya adalah clean OD.. tp interest …

macamamner nak dapat 50 hari free interest guna kad kredit
May 10, 2012 – 5:22 am | 9 Comments
macamamner nak dapat 50 hari free interest guna kad kredit

salam,
anda ada Rm1000 untuk beli sebuah jam tangan, tetapi anda boleh bayar jam itu selepas 50 hari dan guna Rm1000 itu untuk dapatkan dividen/keuntungan untuk tempoh Rm1000..
contohnya, duit Rm1000 tu boleh beli emas atau simpan …

IPO FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS BERHAD
April 27, 2012 – 7:17 am | 4 Comments

Salam semua,
sejak dua menjak ni.. kecoh isu  penyenaraian FGVH, untung atau tidak.. itu kita tak pasti.. tapi berdasarkan track record felda ni.. rasanya boleh buat untung..
hari ni MITI telah keluarkan offer untuk memohon kuota bumiputra …