Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pelaburan / investment

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)
September 11, 2014 – 7:35 pm | 104 Comments
CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

wahhhhhh…
CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so …

harga rumah aku lepas 1 tahun
September 10, 2014 – 10:52 pm | No Comment
harga rumah aku lepas 1 tahun

Salam,

ada  rumah aku yang aku beli setahun lebih dulu dh cecah 200k wei.. dulu beli tak la harga mcm ni.. gile betul harga naik…kenaikan harga rumah dimalaysia kebanyakannya disebabkan permainan spekulasi.. bukannya kerana real …

UPDATE:- pengeluaran dividen ASB dari luar negara tanpa hadir dikaunter.. (kisah pengalaman sendiri)
January 7, 2014 – 2:25 pm | 10 Comments

Salam,
Dgr cerita ramai yang masih beratur di bank and dipejabat post untuk keluar duit dividen asb atau hanya nak update buku…
aku tak dpt nak beratur sama2 dengan korang.. coz tidak berada dimalaysia… takkan nak balik …

update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
January 2, 2014 – 10:32 am | 2 Comments
update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

salam,
Azam baru ditahun baru…
korang dah update ke buku asb korang.. rasanya dah ramai yg penat beratur tadi kan.. hahahah..
aku still tak tahu berapa dividen aku, coz aku kat uk sekarang ni… mintak tlg bapak mertua …

pengumuman dividen ASB 2014/2013
December 19, 2013 – 10:20 am | 10 Comments
pengumuman dividen ASB 2014/2013

salam,

text yang aku petik dari utusan online:-
KUALA LUMPUR 19 Dis. – Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan bagi Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun 2013 sebanyak 7.70 …

Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
November 28, 2013 – 7:55 am | 19 Comments
Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

Salam semua,
kita semakin menghampiri penghujung tahun 2013, dan seperti yang semua tunggu-tunggukan adalah pengumuman dividen asb 2014.
agak2 korang lah, berapa ye kita akan dapat.. aku rasa dividen dalam 7.8% dan bonus 1%..
sebab apa aku teka …

Opss…. aku shopping lagi perabut terpakai…
November 8, 2013 – 2:27 am | No Comment
Opss…. aku shopping lagi perabut terpakai…

Salam,
sekali lagi aku melilau tak tentu hala dekat mudah.com… saje je cuci2 mata.. sekali aku terclik pic orang nak jual set bilik tidur terpakai… untuk makluman, perabut ni direct owner yang iklankan.. aku tgk dalam …

Jualan balik atau pengeluaran ASB dari luar negara
July 17, 2013 – 4:49 am | 2 Comments
Jualan balik atau pengeluaran ASB dari luar negara

salam,
just nak share cara2 pengeluaran asb atau mana2 produk asnb yang lain jika anda berada diluar negara dalam satu tempoh masa yang lama..
saya pun akan pergi sambung balajar diluar negara lama, so penting bagi saya …

Pengalaman Rumah Lelong:- Puchong permata 1 untuk disewa
June 9, 2013 – 1:04 am | 4 Comments
Pengalaman Rumah Lelong:- Puchong permata 1 untuk disewa

salam dan selamat sejahtera,
memang bizi sekarang ni, so sebab tu tak dpt nak update blog… mungkin sebab malas… hahaha..berkenaan dengan rumah lelong ni… aku menang pertengahan bulan 4, ini unit pertama yang aku menang dibawah …

Pengalaman RUmah Lelong:- tunggakan bil letrik (TNB)
June 4, 2013 – 3:03 am | No Comment
Pengalaman RUmah Lelong:- tunggakan bil letrik (TNB)

salam dan selamat sejahtera,
apo, bill letrik bulan ni RM1000, gilo kentang punya mahal… hahahah.. memang gila pun kalau bill letrik sampai Rm1000 untuk rumah pangsapurikan…
untuk kes rumah lelong, kebanyakan bank pelelong tidak akan cover bill …

perabut murah untuk dijual
April 1, 2013 – 3:42 am | No Comment
perabut murah untuk dijual

salam,
perabut murah untuk dijual… ini ayat bukan bermaksud aku ada nak jual perabut… tp nak cerita pasal nak fully furnish kan rumah sewa kami (wife and me)…
bayar bank RM600, kalau unit fully furnish boleh bg …

Hibah atau wasiat untuk produk ASNB (ASB,ASD,ASW2020 dan lain2)
March 29, 2013 – 2:03 am | 6 Comments
Hibah atau wasiat untuk produk ASNB (ASB,ASD,ASW2020 dan lain2)

Salam,
Wasiat atau hibah atau tidak berwasiat… kalau tak berwasiat confirm akan leceh dan lama prosesnya… kalau berwasiat pun agak lama proses dia…
kalau kita lihat kepada akaun KWSP,insuran,takaful @ tabung haji… kesemuanya ini boleh kita letakkan …

dokumen yang diperlukan untuk pengeluaran akaun 2 KWSP dalam pembelian rumah pertama (subsales)
March 21, 2013 – 1:10 am | 43 Comments
dokumen yang diperlukan untuk pengeluaran akaun 2 KWSP dalam pembelian rumah pertama (subsales)

salam,

lepas korang dah tau macamane nak kira berapa maksimum korang boleh keluarkan dari akaun 2 KWSP untuk pembelian rumah.. disini aku sertakan senarai doc yang perlu korang sediakan… coz kalau tak lengkap.. memang konfirm …

kadar maksimum pengeluaran KWSP akaun 2 untuk pembelian rumah
March 21, 2013 – 12:40 am | 14 Comments
kadar maksimum pengeluaran KWSP akaun 2 untuk pembelian rumah

salam,

sebenarnya dah lama nak share pasal pengeluaran kwsp untuk pembelian rumah ni… baru hari ni tergerak nak share…

ini based pada pengalaman sebenar saya…

pada tahun lepas, wife saya telah membeli sebuah rumah yang …